komórka Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3194
Mai recept

SZEZÁMOS CUKKINI KAPORMÁRTÁSSAL

 Hozzávalók:

1 db cukkini
kb. 3-4 dl olaj a sütéshez
kb. 10 dkg liszt a panírozáshoz
2 db tojás
10 dkg szezámmag
3 dkg vaj
3 csokor kapor
1 dl tejszín
½ db citrom

 Elkészítés:

Első lépésként egy közepes méretű lábosban melegíteni kezdem az olajat,

Amíg a zsiradék forrósodik, meghámozom a cukkinit, majd hosszába ketté vágom, és egy kanállal kikaparom a belsejéből a magos részt, végül hosszanti irányban ujjnyi szeletekre vágom. Enyhén megsózom a cukkiniszeleteket, majd bepanírozom mindegyiket a következő módon; először meghempergetem őket lisztben, aztán a tojásban forgatom át alaposan, végül nem zsemlemorzsában, hanem szezámmagban forgatom meg mindegyik szeletet.

Ha készen vagyok, már dobom is a cukkini szeleteket a forró olajba pirulni. Pár perc alatt szép aranybarnára pirulnak. Ha elkészültek, szűrőlapáttal kiszedem mindegyiket és papírtörlővel kibélelt tányérra téve, félre rakom egy kicsit.

Egy közepes méretű serpenyőben megolvasztom a vajat, majd kisebb darabokra felvágom a kaprot – nem túl apróra -, és már dobom is az olvadt vajra. Néhány forgatás után enyhén megsózom, megcukrozom a kaprot, majd hozzáöntöm a tejszínt. Addig forralom, míg sűrű mártás állagú nem lesz. Mielőtt lehúzom a tűzről, csöpögtetek bele pár csepp citromlevet is.

Elkészült a mártás is, tálalhatok. Jó étvágyat!