tkyra Creative Commons License 2006.05.29 0 0 3195
VASÁRNAPI RECEPTEK

A HÉT RECEPTJE:

SAJTOS RAKOTT KRUMPLI

 

MAJD A BUDAY!

CITROMOS HALRAGU TÉSZTÁVAL

 

 Hozzávalók:

 

25 dkg spagetti tészta
2 db paradicsom
10 dkg póréhagyma
morzsolt oregánó
só és frissen őrült fekete bors
1,5 dl fehérbor
3-4 szelet tengeri halfilé
2-3 fej gomba
3 dkg vaj
2 evőkanál kapribogyó
½ db citrom

 

 Elkészítés:

 

Első lépésként enyhén sós, lobogva forró vízben kifőzöm a tésztát.

Egy közepes méretű serpenyőbe felteszem melegedni egy kevés olívaolajat, aztán a paradicsomokat apróra kockázom, és ha ezzel elkészültem, már dobom is a paradicsomot a serpenyőbe. (Gyenge tűzön párolom, hogy a leve megmaradjon.) Ízesítésként megszórom egy nagy csipet oregánóval, kevés őrölt borssal és sóval. Összekeverem és hagyom, hogy csendben párolódjon.

Ezalatt felaprítom a póréhagyma 1/3-át (vagy aki jobban szereti, használhat snidlinget – a lényeg, hogy gyengébb ízhatású hagymát használjunk), majd ezt is a paradicsomhoz dobom. Hozzáöntök fél decit a fehérborból is, és hagyom, hogy a zöldségek készre párolódjanak ebben az ízletes mártásban. Ha kész. félreteszem.

A halszeleteket nagyobb csíkokra vágom, felkarikázom a maradék póréhagymát és a gombafejeket jó nagy darabokba felkockázom. Ha mindezzel megvagyok, egy másik serpenyőben megolvasztom a vajat, majd beleszórom a felszeletelt halat, a felkarikázott hagymát és a felkockázott gombát, és beleszórom a maréknyi kapribogyót is. Az egészet alaposan megsózom, és hagyom, hogy csendesen pirulgasson.

Amikor már félig elkészült a halragu, óvatosan megkeverem, belecsöpögtetem a citrom levét, és hozzáöntöm a maradék fehérbort is. Aztán az egészet addig párolom így, amíg a levél el nem forrja.

Amikor a halragu már majdnem kész, a paradicsommártáshoz keverem a kifőtt, lecsöpögtetett tésztát. Alaposan megforgatom benne, majd egy tányérra szedem, és fészekként elrendezem. Végül a tészta közepére halmozom az elkészült halragut.

Jó étvágyat!

 

 

 

1-2-3

MEXIKÓI CÉZÁR SALÁTA

 

 Hozzávalók:

 

1 dl joghurt
2 evőkanál vörösborecet
3 dkg frissen reszelt parmezán
1 kis fej apróra vágott vöröshagyma
1 teáskanál szardellapaszta
2 gerezd fokhagyma
1 piros, kimagozott, apróra vágott csilipaprika
½ citrom leve
0,5 dl olívaolaj

1 csomag Brasiliana Mix
1 piros, kis kockákra vágott kaliforniai paprika
1 szikkadt, kockákra vágott, vajban megpirított zsemle

 

 Elkészítés:

 

Az első 9 hozzávalót turmixgépben pépesítjük, majd lassan, fokozatosan hozzácsorgatjuk az olajat, és ezzel is pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk.

A salátát összekeverjük a paprikával és a zsemlekockákkal, majd az öntettel. Tálaláskor még egy kis parmezánt szórunk rá.

 

 

 

SÜSSÜNK VALAMIT

RAKOTT TÚRÓS-SZILVÁS PALACSINTA

 

 Hozzávalók:

 

A palacsintához:
15 dkg finomliszt
5 dkg vaj, megolvasztva és langyosra hűtve
4 dl tej
1 evőkanál cukor
1 csipet só
3 tojás

olvasztott vaj a a sütéshez

A töltelékhez:
50 dkg túró
1 citrom reszelt héja
15 dkg porcukor
10 dkg vaj
2 dl tejföl
1 vaníliarúd kikapargatott belseje
10 dkg aszalt szilva, teában vagy rumban megáztatva, apróra vágva. Lecsöpögtetve

Az összeállításhoz:
15 dkg szilvalekvár
3½ dl tejföl, 5 dkg porcukor és 2 tojássárgája összekeverve
1-2 evőkanál porcukor, teaszűrőn átszitálva

 

 Elkészítés:

 

Elkészítjük a palacsintát. A tészta hozzávalóit beletesszük egy turmixgépbe, és 1-2 perc alatt az egészet simára, csomómentesre keverjük. Ezután a tésztát 30 percig pihentetjük, majd a szokásos módon sorra megsütjük a palacsintákat. A sütéshez nem olajat, hanem olvasztott, tisztított vajat használunk, mert ettől sokkal finomabb lesz a palacsinta.

Az olvasztott vaj a következőképpen készül. Fogunk 20 dkg vajat, takaréklángon megolvasztjuk egy lábosban, és néhány percig nagyon óvatosan főzzük, hogy elpárologjon belőle a víz. Az óvatosságra azért van szükség, mert nem szabad, hogy a vaj leégjen, miközben eltávozik belőle a víz. (Igen, a vajban van víz, méghozzá nem is kevés, kb. 20%-nyi.) Ezután alaposan ránézünk az olvadt vajra. Láthatjuk, hogy kétféle összetevőből áll: egy híg folyadékból és sok apró, különálló pöttyből. Ezekre az apró pöttyökre a továbbiakban nincs szükségünk. Ezek azok az ún. tej-szárazanyagok, amelyek leégnek, amikor erős tűzön felhevítjük a vajat. Ezért a megolvasztott vajról óvatosan leöntjük a híg, folyékony részt úgy, hogy az apró pöttyök benne maradjanak a lábosban, majd a híg, folyékony részt félretesszük. Ez a tisztított vaj, ezzel süthetjük a palacsintákat. Sütés után a maradék tisztított vajat tegyük hűtőbe, sokáig eláll.

A töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat.

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kevés vajjal kikenünk egy kisebb tepsit.

A palacsintákat megtöltjük a túrós töltelékkel, és felcsavarjuk őket. Ezután mindegyiket félbevágjuk, majd egymáson kicsit elcsúsztatva, beletesszük a kivajazott tepsibe. A palacsinták közé rakunk egy-egy kanálnyi szilvalekvárt, megkenjük őket a tejfölös keverékkel, és vékonyan meghintjük porcukorral.

A töltött palacsintákat 20 perc alatt átsütjük a forró sütőben, és azonnal tálaljuk.