SPafi Creative Commons License 2006.07.07 0 0 1760

ddl, tere!

 

Teljesen igazatok van, a jelforrás (és a konkrét zene) ismerete nélkül a "fél hangerő" kb. annyit jelent, mint a "hosszabb, mint zöld". Nem akartam nyílt kapukat döngetni. Viszont azt azért nem árt tudni, hogy mi is az a logaritmikus poti!

 

spacc!

 

Menjünk vissza az alapokhoz: a zárt doboz funkciója az, hogy megszűntesse az akusztikai rövidzárat. (Az elől kinyomott levegő sürgősen megkeresi a legközelebbi kis nyomású helyet, ami pedig a hangszóró mögött található. Ha kicsi a freki, a mozgási impulzus bolond lesz hullámmá válni és világgá menni, ha ehelyett szexelhet az ellenpárjával.) Amit te leírtál, az nem funkció, hanem mellékhatás, részben káros. Viszont ahhoz, hogy hullámfrontról beszélhessünk egy ilyen kis ládában, ahhoz kHz fölötti komponensek kellenek, ami egy mélyládában nem túl jellemző, és egész jól csillapítható.

 

AudiJo!

 

Főleg, hogy egy motor adatlapja tartalmazza az ajánlott űrtartalmat legalább zárt dobozra,

 

Én még nem sok ilyen adatlapot láttam. (Illetve egyre sem emlékszem.) Vas-t megadnak, de az nem az ajánlott térfogat, hanem a membrán-felfüggesztés merevségére és felületére jellemző ekvivalens mennyiség. Ennél az optimális doboztérfogat valamivel kisebb szokik lenni, de nincs egyértelmű kapcsolat.

 

Az viszont igaz, hogy a minőség kárára egész jó hatásfokot el lehet érni keskeny sávban.