lehmmann Creative Commons License 2006.08.14 0 0 169

Tisztelt publikum. A Vályogról -A szakember megszólal

Egy kicsit visszaolvastam az értekezésekbe  és úgy éreztem hogy segítő szándékkal pár pár témát érintve  meg kell szólaljak.

 

Én magam hosszú évek óta egyre mélyebben foglalkozom a kérdéses falfűtéssel, és vályog vakolatok készítésével. Kültéri homlokzat hőszigetelésével, pontosabban napi szinten építem azokat  hiszen ebből élek. Méghozzá vályogból és azokat vályog vakolattal és természetes anyagok és pigment mentes színes földfestékek felhasználásával, készült bevonattal, hiszen  ez a foglalkozásom. Tisztelt falfűtésre vágyó honfitársaim. a rém hírek ellenére bizony a jól megépített falfűtés jó. Egy dolgot azért igy előljáróban tisztáznék.

A nedves vályogfal orvossága, bizony nem a falfűtés. A nedves fal ugyanis ott adja le a főldtől felszívott nedvességet ahol azt legjobban el tudja  párologtatni. Esetünkben a falfűtés valóban párologtat ugyan de egyidőben az elpárologtatott nedvesség helyébe újat is szív  "Gőzfürdő jelenség lép fel, a vele járó szagokkal együtt" ezt úgy tanultuk az iskolában hogy kapilár csovesség elve (pl ha a kockacukor sarpkát a kávéba mártják az a teljes cukrot eláztatja) az ez uton a lakásba juttatott "párologtatott" többletnedvesség aztán a nem fűtött "un. hideg falakon lecsapódik ,táptalajt adva a penészgombáknak.

Tanulság , a nedves falat előszőr szigetelni kell. (erre is  vannak jo szakemberek és tecnologiák, ).A vályog építmények és vakolatok  nedvességtartalmát nem a rossz szigetelés ből eredő modon kell biztosítani, hanem a lakás,-  ház  falainak légzőképességét kell fenntartani, Kivűl légző vakolatokkal és természetes hőszigetelő anyagokkal, (csapolt kötésű  farostból készített táblával vagy nádpallóval, kendergyapjú stb. és  mészvakolat, -bellül a pórusokat elzáró bevonati rendszerek mellőzése.

 Hogy miért jó mégis a vályog alkalmazása és a vályogból épített falfűtés ? Mert a vályog az egyetlen anyag amely a helyiségben a relatív páratartalmat az ember számára egészséges módon szabályozza, igy aztán a nyári hőségben hűvösséget  (lásd afrika kontinens építményei) télen pedig meleget "SUGÁROZ" természetes ez az elv csak akkor igaz, ha a falakat lélegezni hagyjuk. -Tehát nem diszperzios falfestékkel és egyeb akryl stb. festékkel festjük le, -hanem a szilikát ipar széles palettájábol választnk bevonetot, vagy egyszerüen szines főldfestékkel vagy vályog vakolattal vonjuk be azt. Azt is mondják a falfűtésre, hogy "az utcát fűtik". Igaz ha a fal kivűlről nincs leszigetelve  a nedveség és hő támadási oldalán, azaz a hideg támadási oldalán.Hogy milyen anyaggal és hogy? -Az sem mindegy, de erről később írok mert sok lesz egyszerre.Lényeg a lényeg hogy az energiát amít a fűtéssel a lakásba juttattunk ne szökjön el. A falazó anyag felmelegedése (hőtároló képességének /hideg vagy meleg/kihasználása) ez esetben pozitiv jelenség.Pár szót az általam építettt fűtőtestről, „fűtőfalról. Az 5 rétegű fűtő csövek előre gyártott vályogtáblákban kigyóznak amit (a táblát) a helyszínen vágunk méretre és favázszerkezetre rőgzítjük a  2,3,5 cm vtg. a vályog táblák mögött höszigetelő vályog szigetelést alkalmazunk. A  csövek elhelyezése után (fűtőkörönként heggesztés nélküli megoldással 3 ponton  roppanrógyűrűs   csalakozással, fűtésszerelő végzi.Ezt követően a csö  elől nyitott oldalán vályoggal bevakoljuk. Igényeknek megfelelő dekor vakolat(vályog és színes homok) vagy simított és szilikát festékkel festett felületeket készítünk. A fűtés szerelését bármelyik fűtésszerelő elkészítheti a szokásos módon előre menő és visszatérő vezeték, elzáró szelep, szabályzó szelep és légtelenítő csap szerelésével. A víz hőfokát a központi termosztát és az azon beállított értékhatározza meg. A csőkígyók számát a ház vagy lakás falazó elemének fajtája , a kültéri falak száma, hőszigetelés megléte és fajtája , illetve a fűtendő helység m3 nagysága arányában bármely fűtésszerelő mester pontosan ki tudja számolni . Egy bizonyos hogy, a jól beüzemelt falfűtést lényegesen kevesebb energiával tehát gazdaságosabban lehet üzemeltetni. Azon túl a vályog élettani hatásait mint jó közérzet ,allergiakeltő anyagoktól mentes ,sugár védelem, fa konzerváló tulajdonság, könnyű megmunkálhatóság miatt ügyes kezű barkácsolók is dolgozhatnak vele, bőrkiütés és egyéb allergiás megbetegedés nélkül, vagy pl. újra bedolgozhatóság, stb. tulajdonságait más egyéb fórumokon is fejtegetik.

Én, aki évekig magam is a barkács és építőboltok tömegcikkeiből építettem megrendelőimnek, ma is bánom. és bontom a gipszkartont a hungarocellt, az azbesztet, -ma már tudom hogy, ma már szinte teljes mértékben a természetes anyagokkal ,szigetelek vakolok, építek, -és tudom, nem fogom megbánni - javaslom tegyék önök is, és építményeiket még unokáik is emlegetni fogják, - mert jó dolog utódainkról előre, önmaguk egészségéről , környezetünkről pedig ma  gondoskodni.

Remélem segítettem.

AB.