Vezso Creative Commons License 2006.09.05 0 0 177

Sziasztok!

Utánanéztem a Tüzeléstan könyvemben, hogy biztosan ne mondjak hülyeséget.

A hőátadásnak 3 formája ismeretes

-Hősugárzás (ilyen a falfűtés) a lényege, hogy minden test bocsájt ki magából elektromágneses sugarakat. Minél melegebb, annál többet, nagyobb energiájút. Ezt a sugarat a közelében lévő test (ember) részben elnyeli, részben átengedi magán, részben visszasugározza. Vagyis minden sugároz mindenre, de a hidegebb testek többet nyelnek el, mint amit kibocsájtanak, így felmelegszenek. Ez vákuumban is működik, tehát nem kell közvetítő közeg, sőt...

-Konvekció (radiátoros fűtés) az áramló gázok és folyadékok közvetítik a hőt, vagyis a radiátor felmelegíti a közelében lévő levegőt, a levegő elmegy az emberhez és felmelegíti őt.

-Hővezetés (padlófűtés) érintkezés útján terjed (cseppfertőzéssel nem:) Ha megfogod a meleg csészét te is felmelegszel.

 

Persze ezek keverednek egymással, tehát a radiátor is sugároz, meg a falfűtés is melegíti a levegőt, de az arányok nem ugyan azok.

 

Talán már érthető, hogy miért takarékosabb a falfűtés. Nem kell a levegőt felmelegíteni, ami aztán felszáll a plafon alá és ott lesz meleg, gyakran 8-10 °C-al is melegebb.

 

Radiátoros fűtésnél a fal soha nem lesz 36 fokos, tehát folyamatosan "vonja el" a hőt tőled. (többet sugárzol, mint amit felveszel)

 

Persze az egésznek feltétele a jól szigetelt fal, mivel ha nincs leszigetelve a magasabb falhőmérséklet miatt több hőt ad le kifelé is.

 

Üdv

Vezso

Előzmény: puntooo (175)