zsuri Creative Commons License 2006.09.11 0 0 225

A szoba höigényét ki kell számolni, aztán ennek megfelelö mennyiségü felületet kell lefedni. Elsö körben a külsö falakra kerül fütés. Ha ez nem elég kerülhet a plafonra is, bár ha jól emlékszem azt fütés szempontjából kicsit kisebb teljesítménnyel számolják, mint a falat. Ha ez sem elég, akkor lehet belsö falra is rakni. Illetve ha padlófütést is szeretnél, akkor ugye azzal is számolni kell.

 

Nekünk padlófütés csak hidegburkolathoz került, hidegburkolat pedig csak vizes helységben + elöszobában + pincében van. Ezen felül mindent le tudtunk fedni külsö fallal + mennyezettel. Egyedül a fürdökben került belsö falra is fütés, de ez már extra volt, hogy a zuhanyfülke fala ne legyen hideg :-)

 

Ha hüteni is akarsz, akkor kicsit komplexebb a dolog, mert akkor mindenképpen kell mennyezetre is tervezni, még ha a fal elég is lenne a fütésre. Hütésnél pont fordítva van, a fal teljesítménye le kevesebb, mint a mennyezeté.

 

Nekünk 200m2-es házban az elsö évben kb. 3600-3700m3 volt a fogyasztás. 38-as tégla + vakolat külön höszigetelés nélkül, viszont a födémekbe 15, a tetöbe 20cm höszigetelés került. Mindezzel együtt ennyi fogyasztást mi kicsit soknak tartunk, bár többen azt mondták, hogy kb. rendben van. A döntö mégis ez az év lesz, reményeink szerint az új házaknál szokásos módon kicsit vissza fog esni a fogyasztásunk (a falak kiszáradtak stb.). Illetve az is lehet, hogy nem megfelelö módon használtuk a fütést. Az a helyzet, hogy valószínüleg nem melegítettük fel eléggé a falakat, így a sugárzás nem volt olyan intenzív, ezért magasabbra kellett venni a termosztátokon a höfokot. Majd ebben az évben kicsit többet kísérletezünk.

Előzmény: hawe (210)