etwg Creative Commons License 2006.09.12 0 0 267

A cikk kezdetén az ujsagironö leirja, hogy milyen körülményesen találták meg a szinhelyet (pedig még müholdas térképet is kaptak a szerzö megj.). AMiért természetesen a Railflm szervezöje Eugen Takács nem tehet.

Majd néhány sorban leirja, hogy mi minden volt a vasutasnapon, és mennyire nagy volt a meglepetése, hogy hagyták a kis gyerekeket a gözfecskendökkel játszani, meg hogy mennyi történelmi érték meg ruha került elö a háboru meg az azt követö évek ellenére is. Majd pedig áttér a filmek értékelésére:

 

A 3. dijat Filip Januska; Detsky sen cimü filmje kapta meg.

Egy film egy gyerekálomrol, illetve ami abbol lett. Ez a film kiemelkedett a többi közül, hiszen egy játékfilm volt "szereplökkel". A forgatokönyv nagyon jo volt, minden jelenet szépen ki lett találva, sok esetben a technika segitségével is, mint szép átmenetek, szekvencek illetve zenére vágott képsorok, mégha nem is mindig sikerült a vágás a pontos ritmusra.

A film kislélegzetü, nagyon érdekes és szorakoztato. Én legalább a 2. dijjal jutalmaztam volna.

 

A 2. helyezet: Stanislav Navoj filmje a "By steam through China"

 

Ez egy dokumentum a kinai utazásrol. Nagyon jol ábrázolja a vasut szociális és  kulturális környzetét. A filmben elöfordulnak ismétlödö beállitások és kemény vágásokkal összeillesztett szekvenciák nélkülözik az értelemszerü folyamatos átmenetet. Egy egy folyamatos átmenet érdekesebbé tehette volna a filmet, és rövidebb szakaszokkal növelni lehetett volna  a film drámáját.

Másfelöl  néhány nagyon szép és váratlan perspektiva is láthato a filmben,  amik a vasutat hozzánk még közelebb hozzák .

Egy kis gyakorlattal nagyon jo filmek lehetnek a szerzö munkái.

 

Az 1. helyezett Moór Attila: "Bucsuzik a 62-es" címü filmje.

 

A film a motorkocsi utolsó utját ábrázolja. Nagyon sok szeretettel elkészitett film. Láthato, hogy a szerzö már hosszabb ideje foglalkozik a filmezéssel. Remek beállitások, pl. a visszapillantotükör használata, amikor egyszerre láthatjuk a vonalat mindkét irányban. Nem sajnálta a kameráját a sinek közé állitani, hogy a vonat "átmenjen" rajtunk, vagy lelassitani a felvételt, ha a vonal állapotát illetve a rajta menö lassuló közlekedést kivánta még jobban dramatizálni. Moór nagyon jol kiismeri magát a technikai eszközökben és játszik a képekkel, a vágásokkal illetve a zenével. Nagyon jo alkotás.

 

 

Bob Symes mondta, hogy a beküldött filmek nagyon különbözö minöségüek. Ezt csak meg tudom erösiteni, az egyszerü hobbifilmtöl kezdve a nagyon igényes, szinte adáskész müvekig mindenfélét láthattunk. Mindenképpen egy nagyon jo kiindulási pont a vasuttal, mint témával a filmen továbbra is foglalkozni.

 

 

 

 

 

Előzmény: SÜNÖCSKe (265)