Vezso Creative Commons License 2006.09.12 0 0 239
Szia!
Gyanítom mindkét úriembernek van némi igaza. El tudom képzelni, hogy a kivitelező inkább több csövet tesz be, mint keveset, bár szerintem ez nem baj, sőt ez a jobbik eset.
A szobánkénti termosztátos dologban szerintem nincs igaza. Van egy szabályozó, ami a kazánt szabályozza, a többiek, csak a csapokat nyitják-zárják, ami a szobába engedi a meleg vizet. Tehát ha a kazán nem megy, akkor ő hiába nyit nem lesz melegebb. Viszont be lehet úgy lőni a rendszert, hogy működjön. Én legalábbi azt tervezem, hogy ahova a kazánvezérlőt teszem, ott a csapokat nem piszkálom, hanem beállítom úgy, hogy őmiatta keljen a legtöbbet mennie a kazánnak.
Gondolkodtam azon is, hogy párhuzamosan mindet rákötöm a kazánra, de nem mertem megcsinálni, mert nem találtam igazán szakértőt. Gyanítom, ha egyszerre kapcsolnak, túlfesz lenne, amit biztos meg lehet oldani, de nem volt időm rendesen nekifeküdni a problémának. Talán majd egyszer.
A hűtésnél bizony figyelni kell, hogy ne legyen túl hideg a víz, ha olyan hideg, hogy a falon a hőmérséklet harmatpont alá kerül, akkor párásodik. Állítólag a 15-16°C-os víz jó. Gondolom szabályozással ezt is meg lehet oldani.
A plafonra a hűtés miatt kellhetnek csövek. Egyrészt ott hatékonyabb a hűtés, (hidegebb levegő efelé száll) másrészt a hűtésnek kisebb a hatásfoka, mint a fűtésnek, tehátt több cső kell. Érdemes külön körre tenni, hogy télen ki lehessen iktatni, merthogy a fűtésnél kevésbé hatékony, mint a falakon.
Érdemes kondenzációs kazánt venni, mert alacsony vízhőmérséklet kell a rendszernek, ezek pedig ott a leghatékonyabbak. A normál kazánok 60°C körül működnek, tehát azok hőjét hőcserélőn szabad csak ráengedni a rendszerre.
Falfűtés szerelőt keress a forgalmazó cégnél esetleg.
Amiket leírtam csak egy gyűjtőmunka eredménye, nem vagyok szakértő, sőt még tapasztalatom sincs, mert bár kész a rendszer a kazán még nincs fent, tehát kipróbálni csak hűtőfunkcióban tudtam. A 16 fokos csapvíből 24 fokos lett, elég komoly hőfevételt kellett ehez produkálni, mivel folyamatosan ment át rajta a víz.
Előzmény: Beha2 (237)