zsuri Creative Commons License 2006.09.18 0 0 267

Beha2,

 

mi kb. 150m2+50m2 tetöteret fütünk fal-, padló- és mennyezetfütéssel (Meditherm). A rendszer hütésre is tervezve lett. A komplett rendszer kazánnal, melegvíztárolóval, vezérléssel, beüzemeléssel de hütökompresszor és páralecsapódásérzékelök nélkül kb. 3.2M volt. És ugye azt sem szabad elfelejteni, hogy ezért jár - azt hiszem 30 év -garancia is.

 

Nem biztos, hogy a gázszerelö tudja neked a legjobb tanácsokat adni falfütés ügyben. Sokszor még a "normál" fütésszerelök is tájékozatlanok és sok hülyeséget magyaráznak össze-vissza.

 

Az, hogy akarsz-e minden szobába termosztátot vagy sem, az a te választásod. Ha meg tudod oldani, hogy egyes helységeket "szabályozásilag" összekapcsolsz, akkor nem kell. Az viszont hülyeség, hogy a "rendszer ezt nem tudja szabályozni". A manus azt sem tudja, miröl beszél. Nekünk egy olyan vezérlés van hozzá, hogy ha bármelyik termosztát is bekapcsol, akkor az bekapcsolja a kazánt és kinyitja az adott kört. Ha nincs több termosztát bekapcsolva, lekapcsol a kazán. Természetesen ezt a kazán nem magától tudja, hanem kb. 40e forint értékben kaptunk egy egyszerü vezérlést hozzá, a Meditherm képviselö ajánlotta a méregdrága márkás vezérlés helyett. Tökéletesen müködik, bár nyilván még lehetne finomítani rajta.

 

A hütés nem lutri. Vagy nem szabad túl hideg vizet vezetni a falba, vagy be kell építeni a páralecsapódásérzékelöket, amit valószínüleg neked is beleterveztek a rendszeredbe. Mi még nem építettük öket be, mivel a hütökompresszorra még nem volt pénzünk. Jártunk már falhütött lakásban - kellemes volt. Olyat viszont nem szabad elvárni töle, amit nem tudhat - nem fogja a 30 fokos lakást 1 óra alatt 22 fokra hüteni. Viszont ha figyelsz a szellözésre és az árnyékolásra, akkor a legmelegebb napokon a "maradékot" elvégzi a rendszer és folyamatosan 24 fokot tud tartani.

 

A hütés a mennyezeten a leghatásosabb, ezért ha lehet oda is kell tenni csövet. Nyilván a fütés meg a falon a legjobb - meg kell találni azt a kompromisszumot, ahol a fütés is jó lesz és a hütés is.

 

Mi az, hogy "mindenképpen kondenzációs kazán kell"? Ilyen marhaságot is régen hallottam. A normál zárt égésterü kazánnal nincs semmi baj (nekünk is az van), de ha megengedheted tényleg jobb a kondenzációs kazán a jelenlegi gázárak mellett. Mivel a Meditherm csö nem oxigédiffúziómentes (de ettöl még nem rossz!!!!), ezért azt úgyis höcserélövel választják el a kazántól - innentöl a normál kazánod is ugyanúgy mehet a neki optimális hömérsékleten, a hölépcsöt (hogy a falba ne a 70 fokos víz menjen be) a höcserélö biztosítja.

 

Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy a Meditherm a legjobb - ennek is megvannak a gyengéi, sajnos én is találkoztam velük. Esetleg nézz szét, hogy mások mit ajánlanak, mennyiért. De amit a gázszerelöd mond, az bizonyos szintü tájékozatlanságra utal úgy általában falfütés téren.

Előzmény: Beha2 (237)