varhun Creative Commons License 2006.09.29 0 0 2
 

       " II. SZILVESZTER

 

Mai sorszám: 140.  (999. ápr. 2. – 1003. máj. 12.)

 

Gerbertet III. Ottó emelte a pápai trónra. Egyszerű francia családból küzdötte fel magát kora legnagyobb tudósává. Vele csak az a baj, hogy tudása korát több évszázaddal megelőzi, és ez nem szerencsés jelzés kitalált személyek vizsgálatakor. 

  Még Zimmermannban is valódi hiányérzetet kelt, hogy a korabeli pápai történetírás csak hiányos és száraz adatokat közöl az aquitániai pápáról.  De szó sincs korabeli pápai történetírásról, mert párszor említettük, hogy 250 évig szünetel az életrajzírás. Különféle később keletkezett hamis irományok szerint a korszak univerzális lángelméje, az utolsó, aki még birtokában volt a klasszikus tudományoknak, stb. stb. 

  Jellemző, hogy az „1000-ben” kelt István királynak címzett 1664-ben előkerült bulláját a tudomány hamisnak minősíti, azzal együtt, a tartalmát elfogadja…

 A változatosság kedvéért a rómaiak 1001 februárjában a pápát és a császárt a város elhagyására kényszerítették. A következő év elején III. Ottó 22 évesen meghalt, és a Crescentiusok megengedték, hogy a pápa visszatérjen és további okleveleket gyártson az utókor örömére. 

 Szilveszter 42 okleveléből eddig 9 minősült hamisnak."  

Előzmény: varhun (1)