Mgn Creative Commons License 2006.10.04 0 0 1050

Sziasztok!

Kérdeznék - nemrég építettünk egy kandallót téglából azaz egy tűzteret körbeépítettünk, meghagyva a megfelelő távolságot a tűztér és az oldalfalak, hátfal között… külső felületét kővel burkoltuk(karcit) természetesen mindenhová flexibilis kötő és fogázó anyagot használtunk…

A kandalló párkánya is kő. Az e fölötti részt- nevezzük süvegnek . uw, cw profilokból építettünk egy tartó szerkezetet erre tűz gátló gipszkarton burkolás került - még csak itt ott lecsavarozva. A dilemmám hogy megfelelő e a karton ugyan a gyártó honlapján lévő leírás tartalmazza hogy tűztől véd 1-2 óráig és hogy éghető anyagot nem tartalmaz elvileg ez jó is lenne- de olvastam ellenjavaslatokat.

Próbafűtés alkalmával ez a karton ugyan felmelegedett de és a fémváz is, de a kéz még állja ezt a hőfokoz szvsz max 80 C de lehet hogy még annyi sincs. Szigetelés nélkűl.

Szivem szerint raknék belűre valami hőtükröt néhány mm-est pl mint a sütők köré de 3 ilyet nem kapok sehol csak 80x55 cm darabokban méreg drágán.

Néhány kandallós említett valamilyen lemezt belső szigetelésre -nem kalciumszilikát… mások meg azt mondták ők nem raknak belűre semmi szigetelést. Van ki meg kasírozott gyapotot használ de az 5 cm vastag meg csak szálas anyag és ott bent van légáramlás rendesen

Mit javasoltok ?