Tiborc Creative Commons License 2006.10.10 0 0 169
Valami idétlen médiára figyelve, elírtam!

Locsogtak benne.

Ügyvezető kormányra gondoltam természetesen.

Archív keresés: 55/2004. (XII. 13.) AB határozat.

 

(Az Alkotmány az ügyvezető miniszterelnöki státuszt - meghatározott korlátozásokkal, az új miniszterelnök megválasztásáig - kötelezően ellátandó feladatként rögzíti. Az Alkotmány az átmenetre (az új miniszterelnök megválasztásáig) irányadó rendelkezései szerint: az ügyvezető miniszterelnök új miniszter kinevezésére, illetőleg miniszter felmentésére javaslatot nem tehet, és rendeletet csak törvény kifejezett felhatalmazása alapján halaszthatatlan esetben alkothat [Alkotmány 39/C. § (1) bekezdés]; a Kormányra irányadóan pedig úgy rendelkezik, hogy gyakorolja mindazokat a jogokat, amelyek a Kormányt megilletik, nemzetközi szerződést azonban nem köthet, és rendeletet csak törvény kifejezett felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat (Alkotmány 39/B. §).

A miniszterelnök, illetőleg a Kormány lemondását azonnal követő átmeneti szabály tehát maga az ügyvezető miniszterelnök [Alkotmány 39/C. § (1) bekezdés], és a hivatalban maradó korlátozott jogkörű Kormány (Alkotmány 39/B. §) intézménye.

Az Alkotmány szerint a miniszterelnök lemondása azonos joghatással bír, mint a Kormány lemondása.

Az Alkotmány nem enged olyan következtetést, hogy a miniszterelnök lemondását követően a miniszterelnök, illetőleg a Kormány teljes jogkörrel hivatalban marad.

Ezt a korlátozott jogkörű Kormányról rendelkező alkotmányi szabály is kizárja: Az Alkotmány 39/B. § bevezető mondatrésze úgy szól: „Ha a Kormány megbízatása megszűnik”, ennek pedig egyik oka - az Alkotmány 33/A. § b) pont első fordulata szerint - a miniszterelnök lemondása./