Törölt nick Creative Commons License 2006.10.18 0 0 1091

A fa első ránézésre olcsóbb. De figyelembe kell venni, hogy azonos fűtőteljesítményhez kevesebb brikett kell (a préselés miatt sűrűbb a szerkezete mint a fának). A fa csak akkor jó fűtőanyag, ha egészen száraz. A frissen szálított fa -becslések szerint-, legalább 20-30%-ban tartalmaz vizet. Mire ezt kiszárítod, minimum 2 év, de inkább 3. Ez annyit jelent, hogy minimum két évre elegendő fát kell tárolnod lehetőleg fedett helyen, és szárítanod folyamatosan. Mire a fa kiszárad, 20-25%-kal könnyebb lesz. Ez a pénz konkrétan kirepült az ablakon, elpárolgott a szó szoros értelmében.:-) 

Itt már érdemes csinálni egy új kalkulációt a fentiek alapján.

Aztán van még a kényelem és a praktikum. A brikett nem koszos, nem piszkos. Kis helyet foglal. Tovább ég, kevesebbszer kell rátenni. Szinte egyáltalán nem kormol. Hamut alig hagy maga után.

 

Annyi, hogy kandallóba nem a leglátványosabb, mivel csak kb. 40%-ban lángol, és nem pattog mint a fa. Inkább csendesen parázslik.

Én már évek óta tüzelek kandallóval, eddig mindíg fával, most idén próbáltam először a briketett. Jelen állás szerint, hacsak nem lesz a brikett hiánycikk, nem térek vissza a fához :-)

Előzmény: monyesz (1090)