DiabloCorsa Creative Commons License 2006.11.13 0 0 1245

Sokat olvastam a témáról itt és máshol is, hogy kandallót vagy cserép kályhát építtessek. Megszületett az eredmény, a képen látható.
Első üveg ajtó 40x40 cm, tüzelés a túlsó oldalról a télikert felől. Első ajtó csak hideg állapotban nyitható, üveg tisztítás céljából. Folyékony mosogató szer és mosogató szivacs bevált. Tűztér mérete kb. 40x60x80x25-ös négyszög, magassága belül a kb. párkányig tart. A füstjárat teljes hossza kb. 8 méter és a kéményig fokozatosan csökken a keresztmetszete. Kémény 14x14 cm-es, függőleges a tetőnyereg felett 1 méterrel van a vége. Kályha súlya kb. 1 tonna.

Egy hete lett kész, az eddigi tapasztalatok:
Begyújtás után 3-4 perccel az üveg 300-340 fokra melegszik és sugározza a hőt mintha szabadban tábortűznél ülnék. A meleg kb. 1 méter távolságból érezhető, fél méterről szaunázni lehet. Ahogy "lelohad" a láng az ajtó is lehűl, kb. 150 fokra. Az ajtók feletti cserepek melegszenek fel először kb. 10-20 perc múlva, addig a kályha teljesen hideg. Amikor már nem "annyira" lángol csökkentem a levegő mennyiséget, behajtom a hamuajtót, majd amikor parázslik becsukom, csak a rajta lévő szellőzzön és a hátsó ajtó szellőzőn kap levegőt. Amikor már a semmi láng, csak izzó parázs a hamuajtó szellőző marad nyitva félig és így marad, amíg kihűl a kályha. Cserépkályhás utasítása szerint majd 2 hét és teljes kiszáradás után lehet lezárni a kályhát, ha kialudt a tűz. ( Kicsit meglepődtem, hogy amint elkészült a kályha azonnal begyújtották. Igen komoly gőzcsóvát eresztett sokáig.) Így a begyújtás után kb. 1,5 órával lesznek 60-80 fokosak a cserepek és 8-9 óra múlva még langyos a kályha. Tüzelés eddig több éve kiszárad, a fészerben tárolt felvágott gyümölcsfával történik. Hamuzás 1x történt 1 heti (7x) tüzelés után.

Több kép és video (mov) látható itt.