stromba Creative Commons License 2006.11.15 0 0 4473

Milyen tanár aki ilyen kérdéseket tesz fel??? Agyrém. Így nem lehet az excelt megtanulni, csak életszerű példák segítségével. Az ilyen oktatás végeredménye, hogy a végzett diák beírja az önéletrajzába hogy ismeri az excelt, aztán meg ha meg kell oldani egy feladatot a gyakorlatban, akkor az persze nem megy.

 

1.  Kimutatás-varázslóval konzisztencia-vizsgálatok nem végezhetôk.

nem igaz. Pl: pivot-varázslóval két vagy akár több adathalmaz is összehasonlítható (‘Multiple Consolidation Range’, magyarul nem tudom minek fordították), ezt lehet konzisztencia vizsgálat is.

 

2. Pivot-kimutatásokban a mértékegységek a sor-, oszlopfejlécbe integrálhatók.

Igaz az adathalmaztól függően. Ha van egy termékenkénti értékesítéseket tartalmazó adatbázis, ahol az egyik oszlop a mértékegység, akkor ez a mértékegység megjeleníthető a sor ill. oszlopfejlécben.

 

3.  Pivot-jelentésekhez tetszôleges bonyolultságú tér-idô-jelenség aggregációs szintek nem kapcsolhatók (pl. napok, hetek, hónapok, évek).

Ezt a kérdést sajnos nem értem teljesen. Ha jól értelmezem, akkor ez is mint szinte minden, az alap-adathalmaztól függ. Ha az adathalmaz egyik oszlopa a napok, másik a hetek, harmadik a hónapok száma, akkor ez az információ aggregálható a pivot riportban.

 

4.  Idôsoros pivot kimutatásokban, ahol az idô az oszlopfejlécen van ábrázolva, alapvetô hiba, ha egy mértékegységre való szűrés következtében idôszakok nem tűnnek el.

Hamis. Pl. többféle mértékegységben értékesítünk, ezek a sorfejlécben vannak, oszlopfejléc az értékesítési hónap, összesített adat az értékesített mennyiség. Ha januárban csak az egyik mértékegységben értékesítettünk és ezt kiszűrtük, akkor a január ’eltűnik’

 

 5. Klasszikus órarendek az Excel kimutatás-varázslójával automatikusan elkészíthetôk.

Nem, mivel szöveges adatot nem lehet megjeleníteni a pivot adatmezőben.

 

6. Egy objektum-attribútum-mátrix pivot-táblázatként kialakítható "egy-értékoszlopos" termékkatalógusokból kiindulva.

 

Igaz ‘Multiple Consolidation Range’ segítségével.

 

Előzmény: Abigél (4462)