Törölt nick Creative Commons License 2006.11.19 0 0 151
Elfogultnak érzem a megjegyzésed. Miért te akarod megszabni a beszélgetés menetét? Egyáltalán? Azt hinném minimum kettőn áll a vásár.

Bár szinte kizártnak tartom, hogy volt szoci szavazók jelenjenek meg a téren Gyurcsány lemondását követelve, de úgy vélem ez közömbös. A baloldal eddig is inkább olyan szavazókat vonzott, akik kevésbé aktivizálhatók bármiféle tömegmegmozdulásra vagy egyéb politikai tevékenységre, maguktól meg pláne nem tesznek semmit. Bár voltak, akik úgymond besokaltak Gyurcsánytól és elfordultak tőle, de nem hiszem, hogy részt vette volna bármiben is, ami az elmúlt két hónapot jellemezte az utcán. Egyáltalán. Az emberek többsége, döntő többsége soha nem megy el ilyen rendezvényre, akár melyik oldalon áll. Viszont azt a tényt ne lehet elégszer leszögezni, hogy eddig egyetlen kormány sem váltott ki ilyen népharagot. Két hasonló esetet jegyezhetünk fel: taxisblokád és Bokros-csomag (tandíj). A taxisblokádról kiderült, hogy inkább az általános gazdasági válság miatt a demokráciát még épp csak tanuló társadalom nem reagálta volna le a benzináremelést ilyenformán, ellenben egy direktben az akkori ellenzék által felheccelt fineszes csapat egyszerűen kihasználta a kormány bénultságát és tehetlenségét. A Bokros-csomag pedig mint tudjuk valamilyen formában szükséges volt és nem a kormány volt bevezetésének fő oka. Most ellenben ugyanannak a kormánynak a hibáját kell kifizesse az adózó polgár. Szóval nem a választási eredményt kifogásolják az emberek. Azt persze igen, hogy valaki igaztalan módon győzött - és ezek után még ez a valaki akarja magát piedesztálra emelni. Ez minimum gyomorforgató pártállástól függetlenül. Ahogy számos baloldali is így látja, határokon innen és túl.

Tehát az elégedetlenség valós. A kormány lemondása indokolt lenne egy ilyen legitimációs válság okán. Tiszta lappal kellene indulni, de ettől az egész magyar politikum meg van valójában rettenve. Ezért még nem vállalhatja fel sose a Fidesz 2006 őszét teljes egészében.