Törölt nick Creative Commons License 2006.11.26 0 0 4538
Elküldtem a közelítő formulás megoldást a Re (y) = 1000 - 1e6 tartományra. Lehet persze más tartományokra is kiszámolni ilyen spline-os közelítést.
Itt a ha() formula több cellára lett bontva, és az első oszlop,a küldött munkalapon a H-adja a z értékeket. A munkalapodon a z oszlopa mellé be kell szúrni annyi oszlopoit, amennyit a küldött képlet oszlopai igényelnek, id ebemáűsolni a képlet oszlopait, és utána el lehet rejteni annak oszlopait kivéve az elsőt.
Ez a megoldás elég pontos, min. kb 3 tizedesig, ha jól emlékszem.

A solveres makrozás is egy lehetséges megoldás, de lehet hogy vannak buktatói. Megírni még nem olyan nehéz, de nem tudom milyen gyorsan futna sok értékre, meg lehetnek egyéb okok miatti leállások, amit a kézi solverezésnél tapasztaltam. De kiváncsi vagyok, ha valaki megírja, mert nekem az itthoni gépemen nincs telepítve a solver, és nincs cd-m.

Én úgy értettem a talált előadás anyagból , hogy van a tapasztalati(mérések alapján felvett) Moody diagram és ezt közelítgetik ilyen-olyan képlettet. Az egyik ilyen képletet próbáljuk itt tovább közelíteni, mert nem explicit alakú. Eleve ezek a képletek is hibát visznek be, és ennek közelítésével mi még további hibákat viszünk be.
Az is egy lehetséges megoldás lenne, hogy egy ilyen diagramot digitalizálni, és közvetlenül erre pl. spline-os görbeillesztést számolni a számítógéppel.. Ilyesmit már láttam más területen, ott a digitlaizálás okozta hiba (görbevastagság...) nagyságrenddel kisebb volt mint magából a mérésből adódó hiba.


Előzmény: tammmy4 (4535)