lyesmith Creative Commons License 2006.11.27 0 0 148

A kínai legendák szerint az utolsó Xia  uralkodó fiától származnak a xiongnu-k. Erre persze semmiféle bizonyíték nincsen. Ha egyáltalán élt Chun-Wei  akkor  a kr.e. 18.sz ban (valószínűbb hogy a 17.ben) A következő ismert xiongnu uralkodó pedig a kr.e. 3. században.

 

Csak megjegyzem hogy ugyan a xiongnu később a hunok őseinek tartják, már a kínaiak szerint is több nép törzsszövetsége volt. A Wiki szerint jenyiszeji , urali és török nyelvű népek alkották.  Valószínúleg a (proto) szkítáktól (a szomszédos tokhároktól) vették át az életmódot.

 

A hunok végig törzsszövetségként jelennek meg a történelemben és nem mint egyetlen nép.

 

A magyarországon talált hun áldozati üstök pontosan olyanok mint az Ordosban találtak amelyek a xiongnuk őshazájának tartanak. Ők viszont nem azonosak a szkítákkal. Hiszen a hagyományosan (Strabon) szkíta népeknek tartott tokhárokat és Yuezhiket megtámadták nyugat felé űzték (kr.e.177).

 

A hunok európában pedig mint eurázsiai törzsek szövetsége volt jelen.  SzVSz. a xiongnuk elúzték illetve meghódították a hagyományosan szkíta (europid törzsszöv) területeket majd velük új törzsszövetséget alkotva érték el európát.

Előzmény: rutichun (146)