elemes Creative Commons License 2006.12.02 0 0 174
http://index.hu/tech/szoftver/spyfin1202/

Az FBI titokban is képes aktiválni a mobil mikrofonját
2006. december 2., szombat 13:04

Egy nemrégiben nyilvánosságra került bírói döntés ismét a figyelem középpontjába állította az úgynevezett kószáló poloska technikát.

Az amerikai Szövetgési Nyomozó Iroda (FBI) állítólag ismeri és használja is azt a technikát, melynek segítségével távoli mobilon is képesek aktiválni a készülék mikrofonját és lehallgatni a közelben zajló beszélgetéseket, írja a ZDNet.

A kószáló poloska néven ismert módszert állítólag az amerikai igazságügyi minisztérium jóváhagyásával használták a nyomozók a New York-i maffia tagjainak lehallgatásakor. Az FBI korábban a hagyományos poloskákkal próbálkozott, ám a Genovese család tagjai felfedezték ezeket a lehallgató eszközöket. A nyomozók ezt követően kezdték el használni a kószáló poloskát.

A lehallgatási technikára egy, a napokban napvilágot látott bírói véleményezés irányította a figyelmet. Lewis Kaplan amerikai kerületi bíró ugyanis úgy döntött, a kószáló poloska használata törvényes, ugyanis a lehallgatásra vonatkozó jogszabályok elég tágan értelmezhetők ahhoz, hogy a mobiltelefon környezetében zajló beszélgetésekre is értelmezhetők legyenek.

A nyilatkozatból kiderül, hogy a módszer akkor is hatékony, ha a megfigyelt személy készüléke nincs bekapcsolva. Ugyanis egy sor mobilkészüléket csak akkor lehet teljes mértékben áramtalanítani, ha eltávolítjuk az akkuját. (Ismert, hogy néhány mobilkészülék ébresztő funkciója úgy is képes aktiválódni, hogy a készülék előzetesen ki volt kapcsolva.)

A Financial Times egyik tavalyi cikkében arról írt, hogy a mobilszolgáltatók a mobiltulajdonos tudta nélkül is képesek a távolból olyan szoftvert telepíteni a mobilra, mely aktiválja a mikrofont.