elemes Creative Commons License 2006.12.05 0 0 235
re vodafone, egy ilyen hírt találtam
    Első fokon visszaélt a Vodafone
    Népszabadság • Munkatársunktól • 2006. június 26.

    A Vodafone megsértette négy dolgozójának személyiségi jogait azzal, hogy tavaly engedélyük nélkül a nap 24 órájában tárolta mobiltelefonjuk tartózkodási helyének adatait - döntött első fokon a Fővárosi Bíróság. A felperesek az ítélet előtt lapunknak hangoztatták: nem tudtak az akcióról, amihez így írásos engedélyt sem adtak.

    A Vodafone a perben úgy érvelt: az úgynevezett "flotta helymeghatározás" szolgáltatás tesztelése érdekében figyelték a munkatársakat. Erről lehetőségként már akkor tudtak a dolgozók, amikor megkapták a cégtől a SIM-kártyájukat. Ráadásul szerintük a telefon követése nem személyes adat. A bíróság azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy a "teszt" mindenképpen személyes adatkezelés volt, amihez az érintettek hozzájárulására lett volna szükség. Az egymásnak némileg ellentmondó vallomások szerint szóban tájékoztatták egyiküket a megfigyelésről. A többieket az informált munkatárs tájékoztatta volna, a tiltakozás pedig elmaradt, amit a cég beleegyezésként értelmezett. A bíróság ezt elfogadva azért marasztalta el a Vodafone-t, mert az szóban sem közölte, hogy a tartózkodási adatokat el is tárolja. Ráadásul az érintettek tavaly novemberben írásban tiltakoztak a nyomkövetés ellen, a megfigyelés azonban az év végéig tartott. A viták kirobbanását követően a Vodafone a sokak számára látható nyilvántartásban a lopottakra vonatkozó jelzéssel látta el az érintettek mobiljait, ami a bíróság szerint a jó hírnévhez fűződő jogokat sértette.

    A Vodafone közleményében továbbra is kitart amellett, hogy nem követett el jogsértést, így fellebbez. Szerinte az érintettek a tesztről "kellő" tájékoztatást kaptak: mind a szolgáltatás mibenléte, mind a tesztelés folyamata köztudomású volt - véli a mobilcég.
Ez nem alkotmánybíróság, hanem fővárosi bíróság, és nincs köze a lehallgatáshoz, csak a vodafone flottakövetés szolgáltatás teszteléséhez.