Aksi Creative Commons License 2006.12.11 0 0 296
igen, pl. az RSS (remote subscriber switch - kihelyezett fokozat) ha jól emlékszem le tudja a belső beszélgetéseket kapcsolni magában. De ez nem így van a GSM-ben. A BSC-ben (bázisállomás kontroller) lehetne kapcsolni, de annyi más signalling kellene hozzá.. Most úgy tűnik nincs értelme, ezek a node-ok különben is elméletiek, tehát legtöbb részük fizikailag ugyan abban a node-ban van (ugyan az a központi processzor vezérli a logikailag különálló egységeket). Nagyon sokszor fizikailag egymás mellett vannak ha külön node-ok akkor is.
Sztem a fejlődésnek pont ez volt a lépcsője, hogy külön választották őket. Az NMT-ben (Westel450) még csak bázisállomások meg kapcsolóközpont volt. Jó volt külön venni, mert egy remote területhez, akkor csak egy kis részt kellett kitenni, ami kevesebb "dróton" kommunikált a központtal.

De a fejlődés egyre jobban az általános plattformok felé hajaz, szóval a node-ok megmaradnak és egyre több jön, mint ahogy az történt a pre-paiddel (lebeszélhető kártyák), intelligens hálózatok, flexible numbering (számhordás) stb, stb. - de gyakorlatilag a szerver vas amiben ezek a softwerek futnak az ugyan az lesz, csak kapacitás és költséghatékonyság miatt kerül egybe vagy külön.
Előzmény: elemes (292)