jason574 Creative Commons License 2007.01.05 0 0 1160
Az ügyészség közbelépett a Nagymező utcai fák ügyében!

bil, p, 2007-01-05 14:25 Nagymező utca

A Fővárosi Főügyészség részben helyt adott a Levegő Munkacsoport, a Védegylet és a lakoságot képviselő Hantos Enikő beadványának.

Tehát ez részben a lakossági összefogás győzelmét hozta, de a döntés érdemi része még hátra van: az építési engedély jogszerűségéről még nem döntött az ügyészség. 

A civil szervezetek és a lakosság azt kifogásolja, hogy az önkormányzat szerintük jogértő módon és a környék érdekeit figyelmen kívül hagyva adott engedélyt mélygarázs építésére a belvárosi Nagymező utca alatt. A beruházás a védett fasor egy részének kivágásával járt volna, ezt azonban az ügyészség most megtámadta.

A Fővárosi Főügyészség óvást nyújt be a Nagymező utcai védett fák kivágását engedélyező határozat ellen, és kezdeményezi annak hatályon kívül helyezését – tudta meg a NOL Dr. Gál Lászlótól, a lakók jogi képviselőjétől.

Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség megerősítette, hogy valóban „érdemi intézkedést kezdeményeznek”, de nem akart nyilatkozni annak tartalmáról. Mint mondta, meg kívánják várni, amíg az érintett hatodik kerületi önkormányzat jegyzője kézhez kapja a határozatot.

Az ügyészség a lakosság és a civil szervezetek beadványának tartalmát tovább vizsgálja, abban ugyanis nem csak a fák kivágásáról van szó, hanem az egész engedélyezési eljárás jogszerűségét vonják kétségbe – álítja a lakók jogi képviselője, aki úgy tudja, hogy erről később dönt a Fővárosi Főügyészég.