macskusz házikusz Creative Commons License 2007.02.21 0 0 140

 

Gyulay Endre: Figyelem! NAGYBÖJTI IDŐ!

Felhívások serege jelenik meg a sajtóban naponta: Bál lesz, gyűlés lesz, színielőadás lesz, X.Y. fog beszélni... Előzetesek, műsorajánlások... Én csak azt szeretném közölni: nagyböjti idő kezdődik, a szent negyven nap ideje elérkezett.

 


S bár az előzőknél mindenki tudja, mit kell tennie, vajon ez utóbbi bejelentésnél tudjuk-e?

Talán segítségül figyeljünk a következőkre:

Jézus karácsonyi földre lépése izgalomba hozza a Sátánt. Tudja, hogy elérkezett a megváltás ideje, szabaddá válik rabságából az "ember".

Kísérletet tesz, földi eszközeivel fogságába akarja ejteni Jézust. Az imádságban és böjtben eltöltött negyven nap végén kísérletezik:

1. "Tedd, hogy e kövek kenyérré változzanak!" Felelet: "Nem csak kenyérrel él az ember".

2. "Ha Istenfia vagy, vesd le magad e templom ormáról, angyalai vigyáznak, kőbe ne üsd lábadat..." Válasz: "Ne kísértsd Uradat, Istenedet!"

3. Megmutatva e világ országainak gazdagságát, dicsőségét: "Ezeket mind neked adom, ha leborulva imádsz engem". Válasz: "Távozz Sátán!

Csak Uradat, Istenedet imádd és csak neki szolgálj!" Három kísértés,

három HŰSÉGnyilatkozat. Füstbement a Sátán terve.

Nálunk!

Hűség Istenhez, hiszen szabadságunkat nekünk is megszerezte a győzelmes Megváltó, vagy rablánc és szolgaság a Sátán igájában. A hármas módszer

azonos:

1. Kenyérharc, pénzsóvárgás, a gazdagság és a kényelem ígéretével megjelenő kísértő. Pénz és kényelem lesz-e az igazi isten, ami irányítja életemet? Mit is válaszolt Krisztus?

2. Ragyogás, dicsőség, kitűnés a többi közül, vagyok valaki, és ez az én, csak az én sikerem, dicsőségem, magasztaljanak... Hiúságom nem tesz rabszolgává? Ebben sem ismerem meg a sátánt, aki szenvedélyeimmel szövetségre lépve magához láncolhat? Vagy ösztöneim más megjelenései, szexualitásom, öntetszelgést előidéző kábító szereim nem tesznek szolgájává?

3. Hatalom, uralkodás, parancsolás, a többiek (család, gyermekek, beosztottak, egy ország népe) függése tőlem. Okos vagy oktalan szavamra ugranak, ÚR vagyok, valaki vagyok, nem úgy, mint a többi. Talán magam vagyok az isten, csak ezt még nem mertem kimondani, de így érzem és így viselkedem. Jézus pedig: "tanításom nem az enyém, hanem azé, aki küldött engem... Atyám megdicsőítettelek Téged..."

S Jézus szól nekünk is: "Térjetek meg és higgyetek az evangéliumnak!" HŰSÉG vagy szolgaság? Üdvösség vagy kárhozat? Nagylelkű szolgálat vagy önző magamnak élés?

Talán mindegyikünk megtalálja az önismeretre ébredést, a megtérést és a jövő tetteinek formálását. Csak hat hetünk van Húsvétig!!!