G. Bear Creative Commons License 2007.02.26 0 0 12717

Üdv Mindenkinek!

 

Az 500,- Ft-os órabér különbség egy dolog. Talán "bosszantó" lenne, de nem több, ha 12867,- helyett 12367,- Ft lenne egy HÉV jv órabére csak azért, mert ő a HÉV-nél van, nem a trolinál. Nézzük az arányokat! :((( Inkább ne...

 

Buszra, trolira nincs jogsim, de azokkal manőverezni nem rosszabb, mint egy teherautóval (garázsban elég is a buszra a "C"), arra pedig van. Valamilyen rendszerbeli hiányosság folytán HÉV-re is kaptam vezetői engedélyt. Az utasok kb. egyformák, csak éppen a busznál mindössze 3-4 ajtón, nálunk meg 9-24 ajtón mocorognak. A busznál a megállóban 12-20 métert kell áttekinteni, nálunk 50-105 méterre van tőled az utolsó ajtó. A busz fékútja és a megállási idő még simán belefér abba, ameddig egy átlagember előrelátása terjed, tehát könnyebben el tudja kerülni a veszélyes dolgokat, ha akarja, még ha jóval több is van belőlük. A HÉV vészfékezéssel 130 méter körüli távolságon és jó 15 mp alatt áll meg 60-ról, ennyire előre kombinálni, hogy mi lesz, vagy még inkább mi lehet, az már nem egyszerű. Pedig a szabálytiszteleten túlmenően ez kell leginkább ahhoz, hogy elkerüld a balesetet.

 

Hol is van az a gyalogos a gázolás előtt 15 másodperccel a sínektől, aki normál tempóban, 60 fokos szögben, a vonatnak háttal halad a sínek felé? Sokszor nem is látod!!! Nem akarom misztifikálni, de sztem maradhatunk annyiban, hogy az a HÉV járművezető, aki nagyrészt eseménymentesen vezet, az legalább ugyanakkora értékű munkát letesz az asztalra, mint a busz-, troli-, vagy villamosvezető, a fogasról meg tán ne is beszéljünk! Örülök, ha van valaki, aki ezt a rendszert érti, már ha egyáltalán van benne bármi racionalitás. Sztem csak "így alakult". Nem akarom lebecsülni a fogast, de megy 30-cal se, van egy útátjárójuk, és ők sem szállítanak  több külföldi turistát, mint a gödöllői vagy a szentendrei vonatok, a hivatásforgalmuk meg minimális.

 

Ehhez képest nézzük már meg, hogy a HÉV egy viszonylatkm-re vetítve hányszorosát viszi el a busznak, vagy a trolinak??? Nézzük már meg, hogy az egy férőhelykm-re, utaskm-re vagy akármire vetített balesetek száma hol mekkora? És abból mennyi is a saját hibás? Amíg akár csak egy baleset is van nálunk, addig nem lehetünk nyugodtak... de akkor milyen idegesek lehetnek a busznál, trolinál, stb??? És még a hibaelhárításról nem is beszéltünk, de azt hiszem mindenki tudja, hogy sokkal nagyobb gebaszt okoz egy fekve maradt HÉV, mint 10 lerobbant trolibusz. Hogy innen nézve az alap-órabér miért kb. fele a HÉV-nél, mint a trolinál? Hát azért mert:

1. ...,

2. ...,

x. CSAK!

 

Halihó!