kovacskoksi Creative Commons License 2007.03.02 0 0 610
Sok rémhírt olvastam már eddig is a hazai bürokrácia és a magyar "szondázunk és mérünk" egyesület balfékeskedéseiről, de amíg az ember nem tapasztalja a saját bőrén, addig nem is érzi az eseteket annyira felháborítónak.

Oboa 1. (ÁAK Zrt.)

Az én történetem tavaly június közepén kezdődött, amikor 18 éves gépkocsimat eladtam és vettem egy 3 éveset helyette. Bementem egy Fehér úti autókereskedésbe, leadtam a régit, elhoztam az újat. Sajnos jó magyar szokás szerint nepper barátaink szolgálati gépkocsiként használva július végén pályamatrica nélkül közlekedtek az M7-en vele. Természetesen átírva még nem volt a nevükre a jármű. Az Állami Autópálya(használókat) (Le)Kezelő Zrt (ez biztosan a ZáRTosztály rövidítése) kiküldte nevemre a bírságról szóló csekket. Egy kedves hölgy felvilágosított, hogy okmányirodailag "érkeztetett", a központi nyilvántartásba bekerült, lepecsételt adásvételi szerződésemet fénymásoljam le és a másolatot küldjem el nekik levélben (A nevezett dokumentum még szerephez jut a későbbiekben). Kérdeztem, hogy faxon nem lehetne-e elrendezni, de szerintük a fax nem jó, mert a fénymásolatot kell lefűzniük a dossziéikba. Még tettem egy bátortalan kísérletet arra vonatkozóan, hogy elmagyarázzam, miszerint a fax is egy másolat, és a fénymásolat semmivel sem hitelesebb a faxnál, továbbá bármelyiket le is lehet fűzni. A válasz: A szabály az szabály. Szóval postára el, ajánlott levél felad, válaszla vár, vár, vár, vár... Két hónap múlva sikerült is feldolgozniuk a beérkézett információt, így az eljárást megszüntették ellenem.

Tanulság: Gépkocsi eladás után minden szóba jöhető szolgáltatónak egy példányt kell küldeni az adásvételiből. Szóval autópálya-kezelő, parkolótársaságok, önkormányzatok. Az okmányiroda nem elég.


Oboa 2. (ORFK, BRFK és egyéb szivatószervek)

Október tájékán értesültem egy magánszemélytől, hogy a gépkocsi még mindig az én nevemen van, de már az 5. tulajdonosnál jár, de nem foglalkoztam a témával nagyon. Egészen január közepéig.
Egyik este 10-kor csörgött a telefonom és egy egész értelmesnek tűnő, az V.Ker.-i RK. állományába tartozó rendőr hívott, miszerint a régi kocsimmal valaki bűncselekményt követett el és enyém-e az autó. Természetesen mondtam, hogy nem, fél éve eladtam, okmányirodában "kijelentettem", de ezt ők is láthatják a központi nyilvántartásban. Elmeséltem neki, kinek, mikor, hogyan adtam el, kinél, hol láttam utoljára. Hümmögött kettőt, belemorrant egy "Visszhall'!"-t, aztán letette. Este 10-kor elvártam volna pár ilyen mondatot, hogy: "Elnézést a késői zavarásért!" vagy "Köszönjük segítségét!" esetleg "Jó éjszakát kívánok!".
Másnap Zala megyében lakó édesanyám - akitől egy Budapest melletti településre költöztem, ahova be is jelentkeztem - hívott kétségbeesetten, hogy ott van nála a rendőrség és engem keres. Sikerült beszélnem egy kedves, olyan igazi "rááándőőr-ákcentusos" közeggel, akinek újból elmondtam ugyanazt, amit fővárosi kollegájának előző este, köztük azt a tényt, hogy véletlenül a budapesti munkahelyemmel szemközti sarkon lakó színesfémkereskedőnél volt a gépkocsim egy hónappal az eset előtt, talán ő el tudná mondani, kinek adta a kocsit tovább. Felajánlottam nekik, hogy ha odajönnek a munkahelyemhez, akkor szívesen megmutatom nekik a szóban forgó személy házát. Megkértem őket, hogy ha lehet, 17 órakor szeretnék hazamenni, mert költözés után van az embernek elég dolga otthon is. Közölte velem a rendőr-pajtás, hogy nekik még meg kell írni a papírjaikat a telefonbeszélgetésünkről, de majd hívnak, aztán lehet, hogy 20-21h körül érnek csak rá megnézni a helyszínt majd a pesti kollegák, mert ő egyszerre írni és a pestieknek telefonálni nem tud. Elköszöntünk egymástól. Én még megjegyeztem, hogy 17h-ig jöhetnek, utána nem fogok ráérni. Természetesen édesanyámtól utána megtudtam, hogy a 60 lakásos társasház kaputelefonjába a rendőr jó hangosan üvöltötte bele, hogy "Jónapot! Rándőrzség! X.Y-ért gyöttünk!", hadd feltételezze a lakótelep az ő imádott kisfiáról, hogy nem 12 milliós hitelből, és sok év munkájából, hanem bűncselekményekből vett saját házat a barátnőjével Budapest mellett. Természetesen az elnézés-kérés és a normális elköszönés itt is elmaradt. Nesze neked jó hírnévhez való jog.
Az eset után rögtön faxoltam egy példányt az érintett kapitányságra az adásvételimből, hátha békén hagynak. Szerencsére ez így is történt. De mind a mai napig nem értem azt, ha az V. ker-i kapitánysággal beszélek egyik este, miért b*szogattat másnap a szóban forgó "intézmény" még a vidékiekkel is?

Tanulság: Gépkocsi eladás után minden rendőrörsnek egy példányt kell küldeni az adásvételiből. A központi nyilvántartásban valószínűleg az adatokat sziklába vésik és gépkocsi-eladás tényét benne kezelni lehetetlen. Kommunikációs tréninget a rendőröknék, még az IQ-Lightoknak is... Meg egy kis illemtanit is.


Oboa 3. (Főszereplő megint a Szondázunk és Mérünk Zrt. Most éppen a 107-es "Call Center")

02.01-én reggel az M3-on haladva, az újpalotai felhajtónál a szóban forgó régi autóm "bevágódott" elém a sorba, benne négy ember ült. Tárcsáztam a jól ismert 107-es számot. Kb 2-3 perc alatt sikerült valakinek felvennie. Neki aztán előadtam, hogy "látókörömbe került" egy általuk körözött kocsi, ami régen az enyém volt, és a mai napig engem cseszegetnek miatta. Ő türelmesen végighallgatott, előadást tartott arról, hogy az okmányirodánál az eladást be kell jelenteni. Miután még egyszer elmagyaráztam neki, hogy én egy körözött autóval kerültem "fizikai", "valós idejű" közelségbe, az adásvételim meg már fél éve le lett pecsételve az okmányiroda által, kapcsolta az újpesti kollégát, aki szintén az adásvételi utáni teendőimről tájékoztatott, majd kijelentette, hogy ha körözik a kocsit, előbb utóbb úgyis elkapják... Megnyugtatásomra közölte, hogy amíg el nem kapják, addig még lehet, hogy párszor akaratlanul is, de engem fognak zaklatni a kollegái, ha a kocsival további bűncselekményeket követnek el. Megköszöntem szíves "segítségét", elbúcsúztam tőle, és lehajtottam a következő lehajtónál...

Tanulság: Ha állampolgári kötelességedet szem előtt tartva jelented a hatóságnak, amit jelenteni kell, le sem szarnak. A 107-es számot akár 2-3 perc alatt felveszik, így a hullád, esetleg a megerőszakolt lányod korrekt tájékoztatást kaphat mindenféle fincsi esemény utáni adminisztratív, elsősorban az okmányirodára, önkormányzatra tartozó teendőről.

Oboa 4. (Fakabát Zrt.)

A VIII. ker kapság büntetést rótt ki rám 30eFt bírságot, melyet természetesen egy adásvételi elküldésével megint sikerült semmissé tetetni. A szitu a következő volt:
Január közepén a már körözött gépkocsit egy kedves rendőrbácsi igazoltatta. A kocsiban ülő személynél sem forgalmi nem volt, sem jogosítvánnyal nem rendelkezett. A rendőr mégis elhitte neki, hogy a kocsit én adtam kölcsön a srácnak, így "gépkocsi átengedése illetéktelen személynek" (vagy valami hasonló) címén róttak ki rám büntit.

Tanulság: Lopj nyugodtan kocsit (ennyi erővel lophatta is volna a srác), a rendőr úgyis minden hülyeséget bevesz.

Oboa 5. (Természetesen Sziréna Bt.)

A keszthelyi kapitányság (mint szerintük lakcím szerint illetékes) beidézett tanúként meghallgatásra V. Zoltán és a volt autóm ügyében. Az idézést a régi, már nagyon nem érvényes címemre küldték (nesze neked okmányirodai átjelentkezés, meg központi nyilvántartás). V. Zoltánt én sajnos (szerencsére?) nem ismerem. Most ezért, hogy ezt elmondjam, utazzak el Keszthelyre, csak azért, mert ezek a kis ügyesek nem bírják megnézni az előttük lévő számítógépen, hogy én pillanatnyilag hol is lakom?
Tanulság: Rendőrnek kockásfüzet és abakusz való, mert a számítógéppel így 2007 tavaszán még nem tudnak bánni.


Kérdésem:

1. hogyan tudok ebből a szar helyzetből megszabadulni és elérni, hogy:
a. ne Édesanyám lakcímén (az én régi címemen) keressenek, ha valamit akarnak?
b. az egy éve eladott kocsimmal kapcsolatban hagyjanak békén?

2. Hogyan tudok és milyen címen eljárást indítani az ügyekben eddig részt vevő hatósági személyek ellen, hogy lehetőleg kevesebben szívjanak meg így ezentúl egy szimpla autóeladást (mert a rendőrök szerint ez sajnos általános jelenség).

3. Milyen költségeimet, anyagi és erkölcsi káromat tudom az üggyel kapcsolatban a rendőrségre hárítani? (Telefonok, fax, levelezés, utazás, jó hírnév megsértése, diszkréció hiánya, idegeskedés)

Köszi előre is!

A hozzászólás nem jöhetett volna létre, ha nincs a keszthelyi, az V. kerületi és a IV. kerületi rendőrkapitányság, és a 107-es kól szenter.

(ha valakinek kell a nevem és telefonszámom, szívesen megadom)