Robz Creative Commons License 2007.03.06 0 0 65
Borecetes verzió:
az tejet először fel kell forralni, ekkor literenként kb 1 csapott teáskanál sót dobok bele.
Ekkor lezárom a gázt, hagyom visszahűlni olyan melegre, hogy kézzel lehessen fogni a fazekat kívülről. (nem tudom, hány fok, nem mértem, de nem is kényes rá igazából)
Ekkor beleteszek literenként egy evőkanál fehérbor ecetet kevergetés mellett.
Kb 1-2 percig kevergetem, utána békén hagyom vagy fél órára.
Addígra látszik, hogy különválnak a sajttészta darabkák.
A reszelt sajtból csak 1-2 dkg kell bele. Ezt akkor beledobom 1dl langyos tejbe, amikor a nagy tejmennyiséget felteszem forrni az elején. Mire az ecetes beoltáshoz érek, ez már kezd teljesen meglágyulni, pempősödni. A borecet beadása után közvetlenül ezt beöntöm a tejes fazékba.
Miután lejárt a kb fél óra, egy tüll kendővel bélelt formába szedem, amit a présbe bele tudok tenni. A préselés kb fél napig tart, folyamatosan utánahúzva. (amikor a konyha felé járok, és eszembe jut.)

Ha nem akar az ecettől esetleg kicsapódni, akkor lehet még bele tenni pár kanállal, nem lesz semmi baja! (akkor jó, ha enyhén fehér, vízszerű folyadékban úszkálnak a sajtdarabkák)

Préselés után 100%-os sóoldattal szoktam leecsetelni kívülről, hogy a penész ne támadja meg.

Ennyi.

Előzmény: hanimun (62)