cszoli Creative Commons License 2007.03.08 0 0 292

Árnyaltabban fogalmazva ez úgy néz ki, hogy ugye a penészedés nedvesség jelenlétében indul, ami falon általában párakicsapódás formájában jelentkezik. Párakicsapódás egy adott felületen a harmatpont körül keletkezik, ami a felületi hőmérséklet és a relatív páratartalom függvénye (ez utóbbi pedig az abszolút páratartalomtól és a levegő hőmérsékletétől függ).

A páradiffúziós számítások pont azt szolgálják, hogy a szerkezetben sehol se csapódhasson ki a pára, így se penész- se fagykár ne roncsolja a falazatot.

 

Ahogy belülről mész kifelé a falon (a rétegrenden), úgy hűl/melegszik (télen/nyáron) az adott réteg, függően a rétegek hőátbocsátási (ha úgy tetszik, szigetelési) képességétől. Ha pl. van egy vékony tömör téglafalad és azon kívül egy vastag hungarocell, akkor a tömör tégla, mivel rossz szigetelő, külső felülete is közel a benti hőmérsékletű lesz, majd az egész hőmérsékletkülönbség a jó szigetelő hungarocellen egyenlítődik ki, ez világos. Ha egy vastag porotherm téglafalad és egy vékony szigetelésed van, a tégla külső fala lényegesen hidegebb lesz, mint a belső, és a maradék hőmérsékletkülönbség a szigetelésen keresztül egyenlítődik ki.

 

A másik faktor a pára, ami a nem párazáró anyagokon keresztül mindig a kisebb páratartalom (azaz leginkább kifelé) diffundál. Bár a tégla a belső páratartalom jelentéktelen részét engedi át, azért van diffúzió, ennek mértéke a rétegek páradiffúziós ellenállásától függ. Egy jó rétegrend kifelé csökkenő ellenállású, fordított esetben ugyanis feltorlódna a pára egy réteghatáron (több megy oda, mint ami tovább tud menni).

 

Például a második példánál, mivel a porotherm porózus anyag, kicsi a páradiffúziós ellenállása, viszont remek hőszigetelő, egy adott vastagságnál kevesebb hungarocell azt fogja eredményezni, hogy a fal külső felületén az alacsony hőmérséklet és az odajutó pára miatt a külső hőszigetelés alatt fog penészedni.

 

Ha belül szigetelsz, függően a szigetelés páradiffúziós és hőszigetelő képességétől, valamint attól, mennyire van légáramlás a belső réte mögött, fog vagy nem fog adott esetben penészedni a szerkezet, attól függően, hogy a belső szigetelés és a fal találkozásánál hogy alakulnak a pára- és hőmérsékleti viszonyok.

 

Remélem, most már kicsit árnyaltabban látod a kérdést, és azt, hogy senki nem cseszegetni akar, csak ez egy elég bonyolult és sokváltozós témakör.

Előzmény: 0660_Rúl_Ez (284)