taormina1 Creative Commons License 2007.03.13 0 0 422

Ha hiszitek, ha nem, nem találtam trágyás topicot (legalábbis nem itt a kertészetben;-)

Leírom, hogy én hogyan szoktam trágyázni, nem igazán válik be, talán van ennél jobb ötletetek.

Minthogy alapjában véve nagyon rossz kötött talajom van, minden évben teljes egészében föl kell ásni. Ez összel történik, hogy télen a jég meg a hó szépen megdolgozza. Alapjában véve ekkor szoktam trágyázni is, mégpedig leginkább gombatrágyával. Tudom, hogy a tápértéke nem valami nagy durranás, viszont nagy mennyiségben áll rendelkezésre, így a talaj szerkezetét jelentösen javítja. Tavaly olcsón hozzájutottam egy nagyobb tételnyi marhatrágyához, de ha az adagolási útmutató szerint jár el az ember, akkor az olyan, mintha csak kicsit megsóznánk a földet. Lehet, hogy így több tápanyag kerül be, de a talajszerkezeten semmit sem javít.

Minthogy a termés eredményeim ettöl nem alakultak túl rózsásan, tavalyelött óta tavasszal mindent megmütrágyázok kombinált szerrel, a gyomok legnagyobb örömére, de ezt is csak egyszer, amikor földbe kerül az új vetés/palánták.

Komposztot is készítek, igaz csak nagyon kevés keletkezik, mert nincs helyem több komposztnak, csak eggyel dolgozom: tavasz közepén átforgatom, és az alatta keletkezett minimális mennyiségü földet kiásom. Ezt a palánták szokták kapni: a veteményeknek addigra már rég késö.

Nyilván vannak ennél eredményesebb, hatékonyabb módszerek is, pl. fejtrágyázás, vagy gyakoribb talajerö-visszapótlás, de ezeket nem igazán ismerem.