macskusz házikusz Creative Commons License 2007.04.15 0 0 279
Vitéz Nagybányai Horthy Miklós vitézi avatásokon tartott beszédei  

1921 augusztus 20.
Vitéz BAJTÁRSAIM!


 


    Meghatottan nézek végig soraitokon. Szeretettel üdvözöllek Benneteket, mint nagy és nehéz idők közepette fajunk legjobbjait. Melleteken a csillogó érdemrendek idegen országok harcairól beszélnek és egy sincs közöttetek, akinek hőstette magyar helységnévhez fűzödnék.

   

Ez mutatja legjobban, hogy minket nem győztek le soha! A mi diadalmas fegyverünket nem is az ellenség, hanem saját áruló hOnfitársaink orozva, hátulról ütötték ki kezünkből, azután meggyilkolták, gúny tárgyává tették győzhetetlen, büszke hadseregünket, nevetségessé a magyar vitézséget.
       Én pedig örökké égő oltárt emelek, mikor a nagy háború legjobbjait
hozzákötöm a hazai röghöz, amely évtizedeken keresztül nemcsak tovább táplálja a hősök nemzetségét, hanem megteremti, fennen hirdeti és ápolja a magyar vitézség kultuszát is,
    A Vitézi Rendnek hármas célja van: jutalmazni a vitézséggel párosult
honfi erényt, megtartani a nagy idők legjobbjait és biztosítani a hősök nemzetségének fennmaradását, végül bennük és utódaikban a magyar fajnak olyan hatalmat biztosfitani, amely rettentő erővel sujt le minden felforgató állam- és nemzetellenes törekvésre.
    A Vitézi Rendet a véráztatta televény magyar földbe ültetem. Adja Isten, hogy mihamarabb gyökeret verjen benne. Legyen belőle hatalmas tölgyerdő, amely dacolhasson a második ezredév viharaival; legyen a Vitézi Rend turáni fajunk és hazánk büszkesége, de ha kell, élesen vágó kardja is.

    Egész erőmet és véremet elárult, kifosztott, meggyalázott hazánk szolgálatába állítottam. Tudom, hogy Ti, kiknek multja tiszta, mint a kristály, kik bővelkedtek a férfi erényekben, kikre mindig büszkéséggel és meleg szeretettel gondolok, mindig lelkesedéssel haladtok velem a becsület és az önzetlenség útján.

Isten áldása kisérje a Vitézi Rend működését!

1922 augusztus 15.
VITÉZ BAJTARSAIM!

Büszkeséggel és szeretettel nézek végig soraitokon. Nagy és nehéz időkben Ti
bizonyultatok a legjobbaknak. Vitézségben és honfi erényekben

Titeket csak azok mulhatnak felül, kik lelkesedéssel áldozták fel hazájukért fiatal életüket és ma idegen földben porladoznak, várván a feltámadást.

    Mult évben azon óhajomnak adtam kifejezést, hogy mihamarabb gyökeret verjen a Vitézi Rend a véráztatta televény magyar földben, legyen belőle hatalmas tölgyerdő, amely dacolhassan a második ezredév viharaival.

    És ime megértük, hogya második vitézi avatáson 740, vitézségben, hon-
szeretetben és hűségben kiváló igaz magyar férfit részesíthetünk a Haza és nem-
zet elismerésében.

    Nehéz, súlyos idők, próbakövei a férfierényeknek. Erőshitű, kemény. kötésű, hűségben kipróbált férfiakat követel a vajúdó, forrongó hon.

    Fogadalmatokat, hogy mindenkor messze világító példaként fogtok elöl-
járni a hazafias erények gyakorlásában, a súlyos megpróbáltatásokkal küzdő Haza szent nevében elfogadom. Aldás és boldogság fakadjon lelkes, önzetlen törekvéstek nyomán.

    A Vitézi Rend pedig legyen turáni fajunk büszkesége, melynek működését Isten áldása kísérje.

Előzmény: balamberke (278)