zsolti05 Creative Commons License 2007.05.09 0 0 1530
Őrizetbe vettek három embert a budapesti rendőrök, miután egyikük csepeli lakásában robbanószer előállításához szükséges vegyi anyagokat, valamint egy bőröndben csontokat találtak.

 

if(!window.goAdverticum)document.write(''); if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(28961);

1

A rendőrség honlapja szerint a rendőrök egy névtelen bejelentés után mentek ki egy csepeli lakásba. A telefonáló a liftben halotta, amikor egy férfi a mobiljában azt mondja: "Jól megcsináltuk, ma este robbantunk".

A rendőrök a lakásban robbanószer előállításához szükséges vegyi anyagokat, valamint egy bőröndben csontokat találtak.

A házkutatás során előkerült egy csappantyúval szerelt tüzérségi hüvely, egy nagyjából két méter hosszú időzített gyújtózsinór, két zsák vasoxid-kénpor, egy zsák műtrágya, mintegy huszonöt kilogramm kálium-nitrát, negyven kilogramm kristálycukor, négy kilogramm ventilált kénpor, mintegy három kilogramm vasoxid-por, valamint ötven gramm alumíniumpor.

A rendőrök találtak továbbá olyan mécseseket, poharakat, amelyekbe korábban viasz helyett sárgásbarna színű, ismeretlen összetételű karamellizált vegyi anyagot töltöttek, amelyekből kanócok lógtak ki.

"A tűzszerész-, vegyész- és fegyverszakértő elsődleges helyszíni vizsgálata szerint a lakásban talált anyagok keveréke elsősorban füstgyertyák, füstbombák házi előállítására alkalmas, illetve azok alkalmazásával olyan intenzíven, magas hőfokon égő elegy hozható létre, mely nehezen oltható, ezért gyújtóhatásra alkalmas" - olvasható a honlapon.

A szakértői megállapította: a keverékek bármikor begyulladhattak, berobbanhattak volna, veszélyeztetve mind a készítőket, mind a lakókörnyezetet.

Az orvos szakértő véleménye szerint a talált csontok emberi maradványok, lábszár-, valamint bordacsontok.

A rendőrség közveszély okozás előkészülete bűntett gyanúja miatt folytatja az eljárást.