freex Creative Commons License 2007.06.04 0 0 139
A pvc cső attól fog lecsúszni, hogy nagyobb a furat, mint a cső átmérője. Én pl. 140-es fúróval fúrtam, ebbe ugye simán belefér a 125-ös pvc cső.
A zárt szelvény amiatt "jobb" mint a cső, mert ha a fúrószárad cső, arra heggeszteni kell olyan alkalmatosságokat, amiknél fogva "fogást" lehet találni a tekerő alkalmatosság részére. A zárt szelvény meg alapból szögletes, tehát ha kívülre rá van húzva egy passzentos tekerentyű, ami fel-le tud csúszni, annál fogva lehet tekerni a fúrót. Kihúzásra meg elég, ha mondjuk fél-1 méterenként át van fúrva pl. 8-as fúróval, ebbe egy stiftet kell beledugni és lehet felhúzni. Célszerűen négyzet keresztmetszetű zárt szelvényt érdemes használni...
Az öblítéses fúrás lényege, hogy a fúrószár maga egy cső, amin nyomatják le a vizet szivattyúval. Persze az alján ugyanúgy van fúrófej és persze forgatják is. A furat feltelik vízzel s lentről hozza fel a "hordalékot". Előnye, hogy nem kell felhúzni a szárakat és újra ledugni, csak fentről lefelé toldani. Hátránya, hogy egy bonyolult fúróberendezés kell hozzá, sok víz, nameg iszapológödör.
Való igaz, bármikor beomolhat. Nem túl kellemes, ha jó mélyen a szerszámra omlik úgy, hogy az lentmarad örökre. Ezért szokták talajtól függően fúrás közben is csövezni, amit végül kihúznak és helyette megy le a perforált végleges cső.
Előzmény: scudo (138)