_Mono_ Creative Commons License 2007.06.17 0 0 171

Sziasztok!

 

Nemrégiben akadtam erre a topikra, végig is olvastam, úgy vélem, a legjobb helyen tenném fel a kérdésemet.

 

Családi házban lakom, kb. 25 éve épült, a ház mellett, kb. másfél méterre 80 cm-es ásott kút van. Vízszint mélysége 11 méter, víz magassága 2,8 méter. A ház kezdetek óta hydrofor házivízművel kapja a vizet, 120 literes ex-villanyboyler tartály, önfelszívó, ismeretlen típusú, teljesítményű, futásidejű szivattyú a kút belső falán, vízszint felett kb. egy méterre szerelve.

 

A ház tetőterét most készüljük beépíteni, teljesen különálló lakást kialakítani benne. Így kicsit a vízellátás reformjára is gondolnom kell. Napokban kezdtem kicsit körbejárni, milyen féle-fajta szivattyúk vannak, vélhetően amúgy is, de a leendő "plusz" lakás miatt amúgyis erősebb, nagyobb vízhozamúra lenne szükség. A mostani szivattyúval a 2,5 bar-os nyomást könnyedén, maximálisan a 2,8 bar nyomást tudjuk elérni. Bár pontosan nem tudom, mekkora a vezetékes vízhálózat névleges nyomása, olyan 4...6 bar körülire saccolnám.

 

Mivel kutas topik, kérdésem most leginkább erre irányulna. A kút tehát folyamatosan használva van, nem igazán homokos az önfelszívóval használva. Lóg mellette egy jó régen, még lengyel piacon vásárolt orosz búvárszivattyú is, ez hozza a homokot, fel is kavarja rendesen a vizet a kútban. Hallottam olyanról, hogy időközönként célszerű lehet tisztíttatni a kutat. Kérdésem erre irányulna leginkább. Ásott kutat is kell, vagy csak fúrt kutat? Mit is jelent gyakorlatban a tisztítás? Az alján esetlegesen felgyülemlett iszap kitermelését, kikotrását? Ha igen, van erre valami trükk, vagy ki kell lapátolni?

Hallottam olyat is, hogy egy ásott kút, rendszeresen használva oly módon alakul ki, hogy azon a mélységen, ahol a vízhozam van, akkora átmérőjű tér is ki tud alakulni, hogy akár egy autóval meg lehetne fordulni benne, ez igaz lehet?

 

Eléggé félős vagyok az ilyen "kútba meneteltől", emiatt az önfelszívó helyett talán előnyben részesíteném a csőbúvár szivattyút, mint leendő új szivattyút. Az "orosz búrávokhoz" képest egy PEDROLLO csőbúvár szivattyú mennyire rezgetné meg a környéken a homokot? Felkavarná ez is nagyon, szemben az önfelszívóval?

 

Hydrofor-os topikot nem nagyon találtam errefelé, ti jártasak vagytok ebben valamelyest, vagy tudtok esetleg ajánlani valami linket, ahol ilyesmi témában folyik az eszmecsere?