_Mono_ Creative Commons License 2007.06.18 0 0 179

Sok 125-ös csővel bélelt kutunkban (majd' mindegyikben) ruszki búvár üzemel. Ha olyan a talaj, nem zavaros a víz, akármennyit megy is a szivattyú.Ha meg zavaros, akkor minden hiába (2-4%).

 

Értem.


A csőszivattyú 60000.-nél kezdődik, a normál 15-19000.-körül. Mondjuk úgy, hogy gazdaságtalan ilyen sekély ásott kútba 40-60 m mély fúrott kútba szánt szivattyút tenni.

 

Csak az szól mellette, hogy esetleg tisztítás/csere végett ki tudom húzni fentről, a kútba lemenetel nélkül.

Alapvetően itt nézelődtem eddig, nem tudom, mennyire reálisak az árak:

 

http://www.ktech.hu/arjegyzek.php#jsw

Ezzel szemezgetek leginkább:

JSWm15M 1100W

 

 

PD01017 36.750.-

 


Ha ilyen nagy a nyomásesés, nem a szivattyúval van baj. Ha a felső nyomás 2.5, a nyomáskapcsolónak nagyjából 2 az alsó pontja. A hiszterézis szűkítésével esetleg kicsit feljebb lehet vinni, de nem biztos.

 

Évek óta (~8 éve biztos) üzemel a jelenlegi önfelszívó, eddig semmiféle karbantartáson nem esett át. Szerintem ez nem szerencsés. Emellett úgy gondolom, a vízhozama sem lehet túl erős. Mivel nem mai darab, az is megfordult a fejemben, lehet, hogy a konstrukció sem túl fejlett a mostani szivattyúkhoz képest - bár nem ismerem a 10 évvel ezelőttieket.

Nyomáskapcsoló a jelenlegi rendszerben úgymond "nem játszik". Saját kialakítású van. Ház vásárlásakor egy eléggé lelakott, membrános nyomáskapcsoló volt, rendszeres volt a kapcsolási hiba. Cseréltük újra, kb. 3 évet bírt, aztán megint csere újra (membrán mindkettőben lett cserélve időközben), kapcsolási gondok voltak velük. Addigra (kb. 1 évvel ezelőttre) már komoly gondok voltak az eredeti hydrofor tartállyal is, átrohadt több tenyérnyi helyen is, akkor cseréltük a mostani 120 literes ex-villanyboyler tartályra.

Mivel szakmám/hobbim leginkább az elektromossághoz áll közel, így úgy éreztem, itt az ideje szakítani a membrános nyomáskapcsolókkal is. Sikerült hozzájutnom két darab kapcsolós manométerhez. Szép darabok, kb. 20 cm átmérőjűek, két piros "mutatóval", illetve egy feketével. A két piros kézzel állítható alsó és felső kapcsolási határ, a fekete a maonméter saját mutatója, amely mozog, ez is egyben érintkező. Ha fa fekete az alsó piros mutatót éri el, bekapcsol, ha a felsőt, kikapcsol.

Nyilván nem ilyen egyszerű a dolog, direktben nem tudná elegendő árammal ellátni ez a fajta kapcsoló, készítettem hozzá egy öntartó teljesítmény végfokot, szilárdtest relével. Nagy áramú kapcsolási ívek nem keletkeztek kapcsoláskor, valamint megoldott az ún. nullátmenet vezérlés is a szivattyú felé, azaz mikor az 50 Hz-es  váltakozó feszültség görbéje éppen a "0 Volt'-ot éri el, akkor adja csak rá a tápot a szivattyúra, kímélve ezzel mind a szivattyút, mind a betápláló hálózatot. Így mind hiszterézissel, mind a két végső nyomás (alsó, felső) értékével szabadon rendelkezem.

Ezen a téren még lehet, fejlesztgetek kicsit, bár nem lesz olcsó mutatvány: elektronikus nyomáskapcsoló a mostani manométeres helyett. Ez teljesen félvezetős, 100 millió kapcsolási ciklus garantált, ipari környezetben használják elsősorban, ez garantálja a magas árat is :(

 

Nem feltétlen ez, de ilyesmire gondolok:

http://www.boschrexroth.com/country_units/europe/hungary/hu/images/hede.jpg

 

Helyzet az, hogy néhány ismerősöm szerint is, aki üzemeltet hydrofor rendszert, a rendszer két gyenge pontja közül a nyomáskapcsoló az egyik (a másik a vízhiány).

Nem akarok kicsit sem idegeskedni amiatt, hogy el kell mennünk otthonról, merjük-e bekapcsolva hagyni a mosógépet, háttérben azzal az érzéssel, hogy "mi van, hogy ha nem kapcsol be a hydrofor"?

 

Át kell nézni a rendszert, nincs e valahol "szűk keresztmetszet". Félig zárt csap, 1/2"-os szűkítés az 5/4-es csővel szerelt rendszerben, nincs e eltömődve a lábszelep szűrője?

 

Erre gondoltam, a fő ágban nincsen. Lábszelepre passz, de a leendő szivattyú csere alkalmával biztos, hogy erre is sor kerül.


11 m-es kútba 2 összekötözött létrával is le lehet menni.

Igen, de nekem inkább bátorság kellene ehhez, semmint létra :)

 

Van még egy bennem motoszkáló gondolat. A kialakítás olyan, hogy a ház mellett, kb. másfél méterre van a kút. A kúthoz legközelebb eső rész alá van pincézve, ez egy kazánház, kicsi műhely egyben, itt van és volt is mindig a hydrofor tartály, szivattyú vezérlés, fő víz és csatorna elosztás.

A kútban 11 méter mélyen van a víz színe. A pince alja 1,6 méterrel van lentebb, mint a talajszint. Ha a pince egyik, kúthoz közel eső sarkában ásnék egy mondjuk másfél méter mély gödröt, tehetném-e ide az önfelszívó szivattyút? Elviekben a szívó mélység olyan 7-8 méter körül lenne így is, hiszen nem a víz felszínéről kellene a vizet szívni, mennyire lenne kiélezett helyzetben való járatása ez az önfelszívó szivattyúknak? Felejtős? Van erről tapasztalat? Az a helyzet, hogy barkácsolós affinitásom van, elszerelgetem még a vizet is otthon, csak a kútba ne kelljen lemenni... :(