erbe Creative Commons License 2007.06.20 0 0 184
A pincébe leásott akna jó lehet. Ilyen mélységből már nem működik "önfelszívás". 0.2-0.1-es vákuumot kellene levegőben létrehoznia a szivattyúkeréknek, amire porszívók se nagyon képesek. Ki kell alakítani feltöltő csatlakozást. Elágazás, tölcsér+csap. Ha már a járókerékig légmentes a rendszer, felszívja. Hátrány: Ha alul valahol levegőt szippant, kezdheted elölről. Kisebb buborék leállás után általában elvándorol a szivattyúból, csak ha nagyon lelevegősödik, akkor áll le, ill. amíg pörög a szivattyú, addig nem szállít. Emiatt szokták a víz közelébe telepíteni (ha lehet), mert üzembiztosabb. Sok helyen üzemel ilyen feltöltős, eléggé üzembiztos. A 7 méter már jó, a 8 kritikusabb.
"JSWm15M 1100W"
Ez nem csőbúvár, ugyanolyan önfelszívó, mint a régi. Ahhoz képest iszonyat drága. Miért pont ez? Öntözéshez sem kell feltétlen ekkora, nem hogy háztartásba!
"bár nem ismerem a 10 évvel ezelőttieket."
10 évvel ezelőtt már ugyanolyanokat lehetett kapni, mint ma. Kedvező esetben ilyen szivattyú 20-30 évet is elmegy karbantartás, beavatkozás nélkül a kútban. A közelben néhány éve 1 fázis kimaradása miatt égettek le egy 35 m mélyen elhelyezett szivattyút, ami 25 évet üzemelt. Ott is maradt, vízsugárszivattyús megoldással váltották ki. A membrános nyomáskapcsolója is hasonló korú. Az új szivattyú is azzal üzemel azóta is.
Előzmény: _Mono_ (179)