Bakter123 Creative Commons License 2007.06.20 0 0 186
Szia!

Csak egy-ket hozzaszolas, otlet, javaslat, hatha segit valamit:

-Nalunk is eleg sokaig orosz buvar volt, es megis kristaly-tiszta volt a viz.
Viszont a hangja elviselhetetlen hosszu tavon, foleg akkor mikor mar nem sok viz van felette. Csokutban szerencsetlen esetben az ures cso rezonanciaja egybeesik a buvar rezonalasaval, es szo szerint mint egy hajokurt szol a kut.
(Ket teleknyire tolunk egy orosz buvarral szivank egy csokutat, es en tolunk megmondom a hangbol, mikor urul ki a kut)

- A szivattyu kapcsolasahoz szerintem nem kell szilardtest rele. Nalam egy 500ft-os OMRON 10A-es rele evek ota(7 ev) kapcsolgatja a szivattyut. A rele kontaktusan van egy szikraolto RC-tag, es ennyi.

- A csoszivattyuknak az a baja (ugy tudom), hogy sokkal erzekenyebbek a homokra, hamar kikopnak. (az orosz buvar szinte mindent elvisel)

- Nalam 7 eve uzemben van a rendszer, mindig otthagyom orizetlenul. Idaig 2x volt "baleset", mindig a kinai gagyi csatlakozok adtak fel. Miota ezeket megszuntettem, azota minden rendben (csak menet+koc, AWAB bilincs, KPE cso, es ahol slag van ott nem a "kinai zold"). Volt egy olyan otletem, hogy mikor garantaltan nem vagyunk otthon(hetkoznap 8....16) egy kapcsolooraval learamtalanitom az egeszet, de aztan nem lett belole semmi.

- A kutam nekem is a haztol 1m!!! -re van sajnos. En allandoan azon parazok, hogy alul no a tekno, godor, es egyszer bedol a haz a kutba. Gondolom a godor alul csak ugy keletkezhet, hogy a felszivot vizzel kijon a homok(De azert ebben nem vagyok biztos). ezert en a szivatty nyomo oldalara egy nagy plexi homokszurot raktam, es ebben figyelem a felhozot homok mennyiseget. Nalam egy nyar alatt kb 500m3 viz jon fel, es ezalatt kb 2 evokanalnyi homok. Igy most en nyugodtnak erzem magam.
Igy szerintem alul nem no a godor, de lehet ,hogy tevedek.

- Mikor az orosz buvart megszunttem, en is egy normal felulszivo szivattyut vettem.
mivel nekem 11m mely a kut, ezert astam egy 2m-es aknat a kuthoz. ennek az aljara telepittem a rendszert, olyan szivattyut kerestem aminek az adatlapjan az van hogy a maximalis szivasmelyseg 9m. Sok olyan van aminek ez csak 8m.
Tapasztalat az, hogy tokeletesen leszivja uresre a kutat, mukodik 9m-ig.
Viszont azt irtak, hogy onfelszivo, na ezt felejsd el! Fel kell tolteni az egesz szivo oldalt, kulonben soha fel nem kapja a vizet. Viszont az problema, ha mar a szivomelyseg maximumanal jar a vizszint, nem kepes akkora nyomast letrehozni a nyomo oldalt, hogy a nyomaskapcsolo lekapcsoljon(2...3bar). Ez masoknal is problema, locsolnak es mikor vege a locsolasnak elzarjak a csapot, es megse all meg a hidrofor, mert nem kepes melyrol szivva eloallitani a nyomast, hogy lekapcsoljon.
Ilyenkor kihuzzak a konektorbol, megvarjak mig megjon a viz, es utan visszadugjak.

Udv. Bakter




Előzmény: _Mono_ (179)