_Mono_ Creative Commons License 2007.06.21 0 0 190

A pincébe leásott akna jó lehet. Ilyen mélységből már nem működik "önfelszívás". 0.2-0.1-es vákuumot kellene levegőben létrehoznia a szivattyúkeréknek, amire porszívók se nagyon képesek. Ki kell alakítani feltöltő csatlakozást. Elágazás, tölcsér+csap. Ha már a járókerékig légmentes a rendszer, felszívja. Hátrány: Ha alul valahol levegőt szippant, kezdheted elölről. Kisebb buborék leállás után általában elvándorol a szivattyúból, csak ha nagyon lelevegősödik, akkor áll le, ill. amíg pörög a szivattyú, addig nem szállít. Emiatt szokták a víz közelébe telepíteni (ha lehet), mert üzembiztosabb. Sok helyen üzemel ilyen feltöltős, eléggé üzembiztos. A 7 méter már jó, a 8 kritikusabb.

 

 

Hát számolgattam egy kicsit a vízszint, talajszint, pince aljzatszint terén, illetve nyilván nem a vízszinttől kell majd szivattyúzni, hanem a víz alól, arra jutottam, hogy ha pincében a két méteres gödör is kevés lenne. Emellett még tartanom kellene egy megemelkedett talajvíz, kútvíz, sok eső, stb. miatti beázástól is. No persze ez akkor is fennáll, ha a kútba van szerelve az önfelszívó. Akna igazából a nagyon mély ásandó gödör miatt elvetve :(

 

 

"JSWm15M 1100W"
Ez nem csőbúvár, ugyanolyan önfelszívó, mint a régi. Ahhoz képest iszonyat drága. Miért pont ez? Öntözéshez sem kell feltétlen ekkora, nem hogy háztartásba!

 

Igen, ezzel tisztában vagyok. Vélhetően félreérthetően fogalmaztam, tudom, hogy önfelszívó. Abban az esetben, ha önfelszívó, akkor ilyesmi tetszene - azok alapján, ami ismeretem eddig van a szivattyúkról. Igazából két igény van: ne legyen neki gond előállítani a 3...max. 4 bar nyomást, relative hamar (a mostani 2,5 bar felett már igencsak kínlódva nyomja fel 2,8-ig). A másik, az a nagy vízhozam. Ha két lakásban gondolkodom a házon belül - márpedig ez indokolná leginkább a fejlesztést - ne legyen már gond akkor, ha egy szombat délelőtt mindkettőben vizet vesz a mosógép és az ebéd előtti mosogatáshoz is kellene egy kis víz.

Bár nem érzem teljesen az igazam, de úgy gondolom, alapvetően nincs abból baj, ha a szivattyú által előállítható nyomást nem igénylem, hanem hamarább leállíttatom a nyomáskapcsolóval. Itt csak az az aggály, hogy mekkorát "rúghat" a vízhálózatba induláskor egy erős szívattyú. Bár ha bekapcsol, akkor elviekben a hydrofor tartály üres, ez mint "ütéselnyelő" talán jól funkcionálhat.

 


"bár nem ismerem a 10 évvel ezelőttieket."
10 évvel ezelőtt már ugyanolyanokat lehetett kapni, mint ma. Kedvező esetben ilyen szivattyú 20-30 évet is elmegy karbantartás, beavatkozás nélkül a kútban. A közelben néhány éve 1 fázis kimaradása miatt égettek le egy 35 m mélyen elhelyezett szivattyút, ami 25 évet üzemelt. Ott is maradt, vízsugárszivattyús megoldással váltották ki. A membrános nyomáskapcsolója is hasonló korú. Az új szivattyú is azzal üzemel azóta is.

 

Értem. Ez mondjuk megnyugtató, remélem, hogy az egyszer esetleg kicsit többlet költséget rááldozva egy jó ideig egyéb költséget nem igénylő rendszerhez jutok, ha a kelleténél (persze ez mit is jelenthet?) erősebb szivattyút veszek.