pancer1 Creative Commons License 2007.07.17 0 0 75
Terroristagyerekeket képeznek Afganisztánban
  • MTI
  • 2007. 07. 17., 13:43 | Frissítve: 7 órája

    Az afgán-pakisztáni határ mentén több gyerek eltűnt, ők lehetnek azok a szegénycsaládból származó gyerekek, akiket 6-7 hónapra vallási iskolákba küldenek, helyette azonban terroristának képzik ki őket tálib csoportok. Egy afgán titkosügynök szerint a pakisztáni titkosszolgálat áll a háttérben, ők drogfüggő vagy árva gyerekeket keresnek hasonló célra. A UNICEF bár hallott mendemondákat, azonban nem látja bizonyítottnak az állításokat.

    Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerõsének!
    Nyomtatható változat

     

    Afganisztáni célpontok elleni öngyilkos merényletekre képeznek ki gyerekeket vallási iskolákban, majd gyakorlati végrehajtásra kényszerítik őket, állítják afgán illetékesek egy 14 éves merénylő szabadon bocsátása kapcsán.

    Az afganisztáni titkosszolgálat egyik ügynöke szerint tavaly kilenc, Pakisztánból érkezett öngyilkos merényletre készülő gyereket állítottak meg a hatóságok. Az ügynök elmondta, hogy a legutóbb elfogott Rafikullah, aki elnöki kegyelemmel hazatérhet, az afgán-pakisztáni határ mindkét oldalán élő mehszud törzsből származik, ahonnan sok gyerek hiányzik.

    Vallási iskola helyett kiképzés

    A nagy szegénységben élő falvakból a szülők hat-hét hónapra medreszékbe, vallási iskolákba küldik tanulni a fiúkat. Ez az idő éppen elegendő arra, hogy agymosáson essenek át. A kiválasztottakat elkülönítik a csoporttól és hamis filmekkel, amelyeken például amerikai katonákat mutatnak, amint meggyalázzák a Koránt, feltüzelik őket a merényletekre.

    Júniusban egy hatéves gyerek állította az afgán katonáknak, akiktől segítséget kért, hogy tálib fegyveresek öngyilkos merényletre akarták kényszeríteni. Áprilisban olyan videokazettára bukkantak az afgán hatóságok, amelyen tálibok egy 12 év körüli fiúval fejeztették le egy árulónak tartott társukat.

    Az inkognitóban nyilatkozó afgán titkosügynök szerint a pakisztáni titkosszolgálat, az ISI egyik részlege árva és drogfüggő gyerekeket keres és képez ki harcossá vagy öngyilkos merénylővé. Egy pakisztáni illetékes hazugságnak minősítette ezt a vádat, és tagadta, hogy lenne ilyen feladatú részlege az ISI-nek.

    Bevetésre küldték

    A vasárnap kegyelmet kapott kamasz Rafikullah az AP hírügynökség munkatársának elmondta, hogy a dél-vazirisztáni Kotki faluban lévő vallási iskolában neki és két osztálytársának mutattak videofilmeket öngyilkos merénylőkről. Megtanították őket autót és motort vezetni.

    Azt nem tudja, hogy társaival mi történt, ő azt a feladatot kapta, hogy ölje meg az egyik afgán kormányzót. Gyalog jutott el Hoszt városába, ahol egy férfitől robbanóanyagot kapott. Megijedt, és nem akarta végrehajtani a merényletet, de az ember fegyvert fogott rá, és megfenyegette, hogy lelövi. A fiút elfogták, ám Hamid Kazai elnök megkegyelmezett neki, és kijelentette, hogy a gyerek nem bűnös.

    Az afgán oktatási miniszter szerint a medreszék Pakisztánban nem vallási iskolákként működnek, a valóságban terroristák kiképzésével foglalkoznak. A UNICEF afgán központjának illetékese szerint - bár ismeri az arról szóló mendemondákat, hogy fegyveres csoportok a térségben gyermekharcosokat toboroznak - nincs kellő bizonyíték arra, hogy megnőtt volna a gyerekek toborzásának száma.

    Kapcsolódó anyagok