Törölt nick Creative Commons License 2007.08.13 0 0 127

Értelmezni az ellenfél véleményét megtanulhattad volna, ha már mindenképpen vitatkozni akarsz!

1.  nem minden természetgyógyászi tevékenység alapul a placebó- hatáson, de nagyon sok. Mivel mig az orvosi beavatkozások okát/módját/ lehetőségeit dokumentálni elhet, a természegyógyászatnál (így az emlitett akupunktura/presszura esetében is) ez még a tudomány számára sem könnyű dolog.   Így aztán a pácien hite a gyógymódban döntő jelentőségű lehet.

2. a gyógynövényekkel való gyógyitás gyakorlatilag visszatérés az elődök lehetőségeihez. A modern farmakológia fel is használta ezeket az ismereteket.

3. ahol a természegyógyásazt nem biológiai alapú módszereket alkalmaz, hanem mágiskus és más hatásokkal manipulál, nyilvánvaló, hogy a placebó a szinte kizárólagos hatás és esetleges siker titka. Nos pl. ezt sem tisztázta telejsen a modern orvostudomány, hogy hogyan is jön létre, mi a hatás-mechanizmusa!

4. azért jó ha itt van a topik, mert a laikusok és érdeklődők is olvassák, nemcsak a tudomáynban jártasabbak. De bizony a tudomány minden új területén/témájában  vélemények harca is, hiszen amig egy hipotézis nem bizonyitódik, addig csak véleményekről/feltételezésekről beszélhetünk!

Előzmény: the soft cushions (114)