Laposföld Creative Commons License 2007.08.13 0 0 177

Sokan nagyon félreértik itt, hogy mi a hazai és a külföldi szkeptikus közösségek célja, hajtóereje. Persze nem minden szkeptikus egyforma, ezért nincs is egyetlen válasz, de azért nem függetlenek e dolgok egymástól:

 

1/ Intellektuális kihívás. Ha valaki valami olyasmit állít, ami nem nyilvánvalóan helyes, akkor kérdezzünk vissza és vitázzunk egy jót. Más a fociról, a politikáról vitázik; miért ne lehetne ez is jó téma sörözés közben? És ezzel mindenki csak tanulhat.

 

2/ Felháborodás. Ha azt látom, hogy valaki tök hülyeségekkel operál, és ráadásul ezzel még pénzt is kiszed másokból, akkor nekimegyek.

 

3/ A szavak értelme. Néha nem is arról van szó, hogy a kütyüje működik-e vagy sem, hanem inkább arról a tudományosan hangzó, de egyébként totál hablaty magyarázatról, amit hozzáfűz. Amikor rezgésekről, frekvenciákról, energiáról, mágnesességről, kvantumokról, kvantumbizonytalanságról beszél, miközben a/ látható, hogy nem érti b/ láthatóan a fogalomnak semmi köze ahhoz, amire használja. Ez az áltudomány.

 

4/ Veszélyeztetés, csalás. Ha valaki olyan terméket, szolgáltatást ad el, amely ilyen áltudományos alapokon nyugszik, akkor az minden valószínűség szerint (nem 100%, de igen valószínű), hogy nem működik, nem úgy ahogy az eladó mondja, vagy akár veszélyes is lehet (energiatermelő, megtakarító kütyük, gyógyhatású, étrend-kiegyészítő szerek, és igen mosóporok stb). It bizony előkerül a Versenyhivatal és a Fogyasztóvédelmi Felügyelet.

 

5/ Áttételes veszély. Ha a közösség hozzászokik, hogy lehet ilyen laza fegyelemmel is "gyógyíteni", meg "nagy felfedezéseket" eladni, akkor ez a hozzáállás elterjed a tudomány művelői között is, a gyártásban (mondjuk gyógyszergyárak, kutatók), és az engedélyeztetésben, ellenőrzésben is. No ekkor lesz az igazi baj!

 

Szóval csak kételkedjen Vágó, meg a szkeptikusok! Csak azt kérik számon, amit az élelmiszergyártókon, a gyógyszergyárakon mindnnyian nagyon nagyon komolyan mindig számon kéretünk. Csak hát szegény asztrológus, halottlátó, energiagépgyártó, távgyógyász és egyéb alternatív gyógyász még nem szokott ehhez hozzá.

 

És mielőtt bárki azzal jönne, hogy de hát a gyógyszergyártók, meg az élelmiszergyártók is trükköznek, akkor azt mondom, hogy - persze -, hiszen azt látják, hogy láthatóan másnak szabad, mi meg késszéggel beveszünk mindent.