Laposföld Creative Commons License 2007.08.13 0 0 253

Asztológiával a következő - a csillagjósok szempontjábol is - nagyon fair tesztet végezték el:

 

  1. Kiválasztanak 10 kísérleti alanyt, kb egy időseket.
  2. Jónevű asztrológus megkapja a részletes születési adatokat, persze nem nevekkel, hanem számokkal: 1,2,3,...10
  3. Az asztrológus részletes horoszkópot gyárt mindegyikről és mindegyikre ráírja a számot.
  4. Ezzel párhuzamosan pszichológusok (akár asztrológusokkal együtt) kikérdezik az alanyokat és részletes jellemleírást adnak róluk. Mindent kérdezhetnek, kivéve a születési adatokat. A jellemzéseket egy-egy papírra írják, amelyeket ABC betűivel jelölik: A,B,C,...J
  5. Ismét egy jónevű asztrológus megkapja mind a két papírsort és párosítania kell a horoszkópokat a jellemleírásokkal, azaz a számokat a betűkkel.

Ha csak vaktában történik a párosítás (azaz mondjuk ha én csinálnám, vagy ha asztrológus, de az asztrológia nem működne), akkor 1-2 találatom lenne (ugyébár véletlenül). Ha azonban működik az asztrológia, akkor egy asztrológusnak ennél több találatot kéne elégrni. Valójában 4-5 találat már nagyon-nagyon erősen arra utalna, hogy van valami az asztrológiában.

 

Nos, mind a mai napig az ilyen kísérletek - amelyek vezető asztrológusok közreműködésével folytak - azt mutatták, hogy az asztrológusok nem tudtak a véletlennél jobb eredményt elérni.

 

Mindemellett számos esetben bemutatták kutatók azt is, hogy mi, potenciális asztrológus páciensek mennyire hajlandóak vagyunk magunkra nézve találónak elfogadni egy tljesen vaktában készített horoszkópot is.

 

A kép összeáll. Az asztológia semmit sem mond a páciens jelleméről, jövőjéről; mégis "működik" (mint ipar), mert ilyenek vagyunk.

Előzmény: Törölt nick (239)