the soft cushions Creative Commons License 2007.09.13 0 0 5656
valoban nehez ugy vitatkozni, ha az egyik vitazo fel szerint a logika csak arra jo, h osszezavarja az embert.

amugy a kulonbozo hitek ertekessege (lehet, h ez rossz szo, csak lusta vagyok jobbat keresni) kozott tapasztalati uton lehet kulonbseget tenni. a penzermeknek ket oldala van, lenyegeben teljesen egyformak, semmi okunk feltetelezni, h az egyik nagyobb valoszinuseggel jon ki, mint a masik. de ki is lehet probalni, es a kiserletbol tenyleg az jon ki, h egyenlo a valoszinusege. tehat az a hit, h 1000-bol kb 500-szor fogok fejet dobni, eleg ertekes. (kezdek rajonni, h egyaltalan nem jo ez a szo ide, a fenebe. mondjuk inkabb, h "valid". ez egy jo szo, mert kellemesen tudomanyosan hangzik, es mindenki azt gondol bele, amit akar, de feltetlenul vmi pozitivat.) ha tehat azt allitom, h 1000-bol kb 500 fej lesz, azt megalapozottan allitom.

az a hit ellenben, h a kov ot percben benez az ablakon egy rozsaszin elefant, tobb szempontbol problemas. egyreszt, az elefantok nem rozsaszinuek, v legalabbis ha szamottevo mennyisegu rozsaszin peldany lenne, azt valszleg eszrevettuk volna, mert egy elefant nem egykonnyen bujik el a cseresznyefan, pl. kiveve, ha piros a szeme. masreszt, az elefantok nemcsak tapasztalataink szerint nem repulnek, de aerodinamikailag se kimondottan alkalmasak ra. ez tovabb novelheti az olyan ember ketelyet, aki a logikaban nem feltetlenul ellenseget lat. raadasul a kov ot perc eleg rovid ido, es ha egy rozsaszin elefant ropkodne az utcan, nagyon valoszinu, h mar most hallanank a vadaszgepeket elhuzni felettunk, mert azt hinnek, megtamadtak minket az ufok. ez mar szinte eszrevehetetlenne teszi a berepulo elefant valoszinuseget. emiatt abban hinni kevesbe valid, sot, mondhatjuk, h megalapozatlan.

attol persze meg barki lehet boldog ember, h kevesbe valid dolgokban hisz, de kisebb is az eselye, h sikeres legyen. ha pl en fogadnek veled, h ha 1000-bol 500 fejet dobok, +-50, nagy esellyel nyernek. ha te fogadnal velem, h a kov ot percben berepul a rozsaszin elefant, nagy esellyel megintcsak en nyernek. arra proballak ravezetni, h erdemesebb valoszinubb, azaz tapasztalati tenyekkel jobban alatamasztott dolgokban hinni, mint csak elhinni vmit, mert jo lenne hinni benne. de nem eroszak a disznotor.
Előzmény: Barátocska :) (5618)