emsworth Creative Commons License 2007.10.03 0 0 5797
Néhány napja elült a fülsértő csörömpölés a topicban, ezért megint előhozok egy korábbi témát, hátha mégis van mód értelmesen, éretlenkedés, fölényeskedés és lehurrogás nélkül megbeszélni, mi is ez.
 
A National Geographic Channel műsorából ollóztam:
 
Egy vadászrepülő nyomában
Egy angol vadászgép-pilóta London légterében megváltoztatta a 2. világháború menetét. Ray Holmes, amikor felismerte, hogy egy német bombázó a Buckingham palotát vette célba, hatalmas bátorságról tanúságot téve — lőszer hiányában — saját gépét vezette neki a támadására készülő német bombázónak. Az ütközés következtében a német pilóta életét vesztette, Ray Holmes viszont épségben le tudta tenni megrongálódott gépét a Buckingham Palace Road aszfaltjára. A film megszólaltatja a 89 esztendős pilótát, és csatlakozik a szakértőkhöz, akik egy forgalmas londoni kereszteződés burkolata alatt kísérelnek meg nyomára bukkanni a híres repülőgépnek.
 
A korszerű technika eszközeivel igyekeztek meghatározni a roncs pontos helyét, de sem a fémkeresők, sem a föld alatti radar nem érzékelte. Ekkor elhívták a varázsvesszős embert, aki egy villás faággal kezében végigjárta a kereszteződést, és ahol az ág megrándult, ott egy asszisztens x-et rajzolt az aszfaltra.
 
A történet vége sejthető: az x-ek által határolt területet feltörték, és vagy 5 méter mélységből előkerült a Rolls-Royce repülőmotor, még a gyári számot is le lehetett olvasni róla.
 
A saját varázsvesszős tapasztalataim birtokában ezt is plauzibilisnek találom, főként, hogy elejétől végig dokumentálva van.