Törölt nick Creative Commons License 2007.10.04 0 0 5821
Már nem azért, de ha a "miénk" lenne a világ -- úgymond -- akkor hogy lehet, hogy a NatGeo és társai ilyen színvonalon hülyíthetik a népet? Szerinted?

Úgy lehet, hogy a tudományos ismeretterjesztés a NatGeo szintjén áru, amit gyártanak. Kellő mennyiség kell, hogy kitöltse a műsoridőt, olyan kell, ami megfogja az embereket, ezek az elsődleges szempontok. A hitelesség, pontosság pedig háttérbe szorul. Az újságíró nem tötlt éveket háttérkutatással, nincs rá ideje, mert hetente kell produkálnia adott mennyiségű terméket, különben felvesznek helyette mást, aki megteszi.

Vannak egyébként sokkal komolyabb -- de még mindig ismeretterjesztő -- fórumok is, a Scientific American is messze a NatGeo fölött áll, de pl. a Physics World még inkább. Igaz, azt az Institute of Physics adja ki, ahol nem szempont a reklámblokkhoz csatolhatóság és a nézőszám maximalizálása. Amúgy ironikus, hogy a -- többek között sajnos az Indexen és Origoban is időnként megjelenő -- szemét egy jókora része úgy születik, hogy az újságírók egy Physics World cikket lefordítanak magyarra, gyakran szó szerint, persze helyenként félrefordítják, mert nem értik igazán, miről szól, meg hozzáfúznek egy-két kommentet, "érdekesebbé" teszik kissé a szöveget (csak éppen még ezzel is félreviszik). Ez egy olcsó módszer egyébként, végülis nem kell téma után mászkálni, meg utánanézni, háttérmunkát végezni, elég lefordítani a készből. Néha azért egy-egy szakértő lektort megkérdezhetnének a közlés előtt...
Előzmény: emsworth (5819)