Nagyon szívesen segítek.:-)
Gomolya? Juhtúró? Azt nem készítettem még, csak ettem. Szeretem!
Olvastam, (itt, vagy máshol - már nem is tudom) hogy elég csak a meglévő sajtból tenni a beoltott anyagba és az majd mint kultura viselkedik. A kéksajtnál részben bejött. Érdekes, hogy még belül nem, csak kívül volt kékpenészes. Viszont az íze nagyon hasonlított rá.
Épp ma délben kóstoltam egy 3 hetes sajtomat, amibe Óvári sajtot reszeltem. Finom. Sajnos fogalmam sincs, hol lehet vajkulturát venni (és pláne az mire jó). Ennyit a kulturákról. :-))
Érdekes még az ecetes módszer, de azzal most nem próbálkozom, mert el kell használni az oltót áprilisig és 2 liter tejhez kell 1 ml. (olyannal is próbálkozom, hogy a beoltott tejből teszek el egy kicsit a hűtőbe és azzal oltom be a következőt. Szóval kisérletezgetek...
Kérdezz nyugodtan, amire tudok válaszolok. Örülök, hogy másnak is örömet okoz a sajtkészítés! :-)))
8472-es faj