Törölt nick Creative Commons License 2007.10.05 0 0 5831
Én csak próbálom megérteni, honnan eredhet az a legenda, amit ideírtál. Próbállak felmenteni az alól, hogy ilyen sötét lennél :)

Mert már elég adatom van arról, hogy mi történt a vadászgép kiemelésekor valójában. A művelet a Geofizz Ltd. főnökének, Malcolm Weales-nek (geofizikus) a hobbijából származik, aki az általa kifejlesztett ground penetrating radar-t (GPR) használja erre,plusz némi reklámot is gyárt magának és az eszközeinek. A művelet komolyságát mutatja, hogy kihívták a Pipehawk-ot, ami felmérte a közművek helyzetét (műszeres "dowsing"-gal, ha úgy tetszik, a hivatkozott linken ott a kép a műszerükről), hogy ne vágjanak bele pl. a vízvezetékbe. Profi cég törte az aszfaltot, engedélyük volt a várostól, mindezt élő adásban közvetítette a Channel 5.

Te komolyan gondolod, hogy itt bármiféle varázsvesszős alak a közelbe mehetett volna okoskodni? Hogy annak alapján uccu neki feltörik az aszfaltot, vízvezeték minden repül a levegőbe?

A film, amit láttál, tutira nem az eredeti, Channel 5 által leadott élő adás. Annak az anyagát nyilván felhasználták hozzá, persze megvágták, átdolgozták. Amit nem értek, hogy ebbe a megvágott anyagba hogy kerülhetett bele bármiféle dowser! Hiszen ezt ráadásul az a cég készítette, amit a Geofizz bízott meg PR céllal!

Egy dolgot tudok logikusan elképzelni: hogy populáris módon, ahogy ezt szokták is, úgy mutatták be a GPR-t, mint a dowsing modern formája, és esetleg a dowsing kapcsán lehetett benne egy illusztráló bevágás egy varázsvesszős emberről. Te meg azt képzeltél bele, ami neked tetszik. Akik meg a műsorújságban az összefoglalókat írják, azok szerint pl. "Frodó a gyűrű ura" meg hasonlók, úgyhogy ne gyere nekem ilyen forrásokkal.

De hogy maga az alapállítás, miszerint egy ilyen találta volna meg a gépet, miközben a GPR kudarcot vallott, az hülyeség, ez kétséget kizáróan látszik a forrásokból. Én most már azon dolgozom, hogy rájöjjek, hogyan született meg ez az "urban legend". Ezt Te lehet hogy nevetségesnek találod, de engem érdekel. És persze amint tudom, megnézem azt a filmet, amit láttál, de most éppen nem adják, a neten meg nincs fenn (legalábbis eddig nem akadtam rá).
Előzmény: emsworth (5830)