Törölt nick Creative Commons License 2007.10.05 0 0 5833
Szóval, ezt írtad:

"Mi lenne, ha annál maradnánk, amit a National Geographic Channel filmjén látni lehetett? Láttam, amint a föld alatti objektumokat kutató radart elpakolják, és a gazdája elmegy, dolga végezetlenül. Távoztában még megjegyzi, hogy az eszköz csak bizonyos mélységig lát a földfelszín alá. Majd megjelenik a varázsvesszős ember a villás faággal, meg az asszisztense, aki krétával megjelöli az aszfaltot."

Állítom, hogy Te ezt a NatGeo-s anyagban nem láthattad. Annak az összefoglalójában, mit cren tett be, nincs szó ilyesmiről. Cren megjegyzése erről az volt, hogy ugye a "ground penetrating radar" az nem varázsvessző. Tudjukmis, hogy aki készíttette azt filmet, éppenhogy a GPR-t akarta kiemelni, mivel az ő "gyermeke".

Az összefoglaló, amit betettél, az egy másik csatorna, a History Channel ugyanezen eseményről betett anyagának összefoglalója. A vadászgép megtalálásával kapcsolatban a neten ez az egyetlen hely található, amiben szerepel egyáltalán a dowsing mint olyan, ami még ott is símán lehet az összefoglalót író munkatárs hibája, aki esetleg a GPR népszerűsítő szlogenjét (ez nem más, mint "dowsing with state-of-the-art technology") ilyen módon írta bele a szövegbe.

Ha láttál is ilyen jelenetet, azt nem láthattad sem a "live" adásban (ami a Channel 5 anyaga), se a NatGeo által készített feldolgozásban. Vagy rosszul emlékszel, vagy félreértettél valamit, vagy valami erősen manipulált anyagot láttál, de abban is biztos vagyok, hogy nem a NatGeo-n, mivel a NatGeo-nak, mint az a netes infókból kiderül, van erről egy saját anyaga, amit éppen a Malcolm Weales PR-jával megbízott TV-s társaság (Mentorn) készített.

És abban meg az előkerült infók alapján tuti biztos vagyok, hogy azon a helyen, a főnyomócsőhoz ilyen vészesen közel nem követték semmiféle varázsvesszős emberke iránymutatását, még ha esetleg oda is engedtek ilyet (miért ne?) próbálkozni; bár ennek meg megbízható forrásokban (Geofizz, Pipehawk, vagyis maguk a résztvevő cégek) még említés, mellékmondat szintjén sincs nyoma.
Előzmény: emsworth (5830)