radio100jozsi Creative Commons License 2007.10.14 0 0 1053

Nekem Cséven szerencsére működik az 5MB, legalább is méréseim alapján, a központ 2,5 km-re van a lakásomtól.

 

Jó hír a Monoraknak, Dabasiaknak, hogy már ott is elérhető a T-Mobile 3G/HSDPA hálózata 3,6 MB sebességgel.

Az Index tesztje alapján a T-Mobile került ki győztesként  az internet-tesztelésen.

A Pannon csak Gyálon, Vecsésen,  Ecseren jön be 3G/HSDPA-val, de van az egész 29-es körzetben EDGE ami 230 KB-es.

A Vodafone Alsónémedi, Felsőpetény, Gyál, Vecsés, Üllő, Ecser, Maglód, Gyömrő, (Péteri necces) településeken szolgáltat 3G/HSDPA-val, azon kívűl csak GPRS van a maga 56 KB-ával csak.

A T-Mobile pedig Dabas, Ecser, Gyál, Monor, Üllő, Vecsés településeken szolgáltat a 29-es körzetben 3G/HSDPA-n, ezen kívűl pedig EDGE van 230 KB-os.

A nyáron használtam Cséven közel 3 hónapig a T-Mobile Edge szolgáltatását, de maximálisan elégedett voltam, a letöltésben az adatok 15-20 kb/s-el jöttek, feltöltésben meg 10 kb/s volt. Voltak kirívó esetek is a letöltésben 8, és 30 is volt, de a jelerősség nagyban befolyásolta a sebességet, erre rájöttem. Viszont mozielőzetest, nem igazán lehet nézegetni rajta ekkora sebességgel sem.

A 3G-n viszont az alap 384 KB, HSDPA-n meg 1,8-3,6 MB, szolgáltató függő, sőt a T-Mobile már tud 7,2 MB-et is Budapest belvárosában.

Tehát a Monortel szolgáltatásával szemben egyre jobban bontakoznak ki az alternatívák, és akinek havi 2-5 GB körüli forgalma van csak, annak érdemes már egy hűség nélküli USB modemes feltöltőkártyás net csomagot vásárolnia netre. Ami nagy előny, hogy ha laptopod van, viheted magaddal a netet is, és egy balatoni 1 hetes nyaralásnál ez azért kölktségben és kényelemben is nagy előny manapság.

 

Én nekem most van ismét Monornet, 1 év hűséggel az 5 MB-es Solo, de párhuzamosan van T-Mobile net is, és ha jól alakulnak a dolgok, előbb, vagy utóbb megszabadulok a vezetékes nettöl, és minden hűség, vezetékezés nélkül tudok netezni szabadon.

A havi csomagban lévő adatmennyiségek is amúgy sorra nőnek a mobil szolgáltatóknál. November 1-től a T-Mobil Net 2 GB 5GB-ra vált, és 5790-ért hűség nélkül egy HSDPA-s területen nem rossz alternatíva már a vezetékessel szemben. 

Előzmény: ameszes (1052)