Mr Spock Creative Commons License 2007.10.30 0 0 6
Ahelyett hogy leallnek vitatkozni azzal amit irtal (van benne amit elfogadok, van amit nem, de ezek jol ismerten csak soha veget nem ero vitakhoz vezetnek).
Ehelyett inkabb beszelnek valamirol, amit enszerintem nemcsak te hagytal ki, de nagyjabol az egesz vilag.

A CIA World Factbook szerint Saudi Arabia GDP-je fejenkent evi $12,900 dollar.
Magyarorszage $16,100. De mindketto sokkal jobban all mint Iran, amelye $8,100
Afganisztan.....most figyelj......$800 !

Mi koze van ennek a muszlim kerdeshez amit felvetettel? Well......sokretu a kapcsolodas, de megprobalom leirni. Milyen volt a tipikus arab vilag, mondjuk 150 evvel ezelott? Homokban kodorgo, nagyon szegeny, alapjaban "primitiv" nepseg. Még igazan orszagok sem voltak azokon a helyeken, ahol most azert vannak. Csak volt Arabia meg Perzsia, de azok is inkabb helyi feudalis tipusu kiskiralysogokbol adodtak ossze, mint igazi orszagok lettek volna kozigazgatassal, kormannyal, strukturaval. Aztan jott a 20. szazad, a tortenelmi tenyeket nem sorolom fel, kozismertek kellenek hogy legyenek.
Ami ide vonatkozik az az OLAJ. Megint atugrom, hogy ez hogyan valt vilag-fontossagu valamive, mert a lenyeg mindebbol csak egy: eszmeletlen penzek kezdtek bearamlani tobb ottani teruletre. Az elso vilaghaboru utan, lassan orszagok is letrejottek.
Ami nem valtozott, az az alapjaban feudalis struktura.

Es akkor most megint atugrom egy csomo dolgot, es megkerdezem: hogy letezhet az, hogy Saudi Arabiaban, amely tobb evtizede eszmeletlen dollarmilliardokat szed be, alacsonyabb az eletszinvonal mint Magyarorszagon. Vagy Iranban, amely a vilag egyik legnagyobb olajtermelo orszaga, az eletszinvonal Namibianal is alacsonyabb (az van pont elotte). Botswana meg Palau Iran elott van. Hogy letezhet ez?

Nem tudom a valaszt a kerdesre, de garantalom hogy az atlagos Irani vagy Saudi Arabiai tudja. Illetve azt tudja, hogy dől a penz az orszagukba, ők meg koldus szegenyek es nyomorognak.

Na most persze ezt azok is tudjak, akiknel van a penz. Hogy lehet ezt megindokolni, "megmagyarazni" a nepnek? Kell talalni bunbakot. Erre volt jo Izrael kerdese, kesobb USA, kesobb "a nyugat". Es ezzel egyidoben jott egyre inkabb elo a vallas bevezetese a temaba. Ahogy a kozepkori keresztenyseg "dicsoitette" a szegenyseget (illetve a gazdag papsag), es a masvilagra "kente" a jobb eletet, vegulis az arab vilagban is nagyjabol ez zajlott le nehany evtized alatt. Igy a nep nem a sajat gazdasagi elnyomoit atkozza, hanem a kopesnyi foldteruletet elfoglalo Izraelt (21 ezer negyzetkilometer, Magyarorszag kb egynegyede), az azt vedo USA-t (ahonnan a penz JON, nem megy, az o szempontjukbol).

Vagyis az ottani "nemesseg" SIKERESEN fellazitotta a sajat nepet, MASOK ELLEN.
Persze a vallassal. Ennek a kovetkezteben aztan a vilagszerte mashol elo muszlimoknak is "jol jott" egy olyan, hogy "Allah nekunk adta a vilagot" (igen, igy benne van a Koran-ban). Es kialakult az az alapjaban vallasi teboly aminek ma szemtanui vagyunk. Amiben fiatal emberek, most mar nők meg gyerekek is, hajlandok ongyilkossagot elkovetni, hogy a "mennybe menjenek" es ott meg legyenek jutalmazva. Persze csak akkor, ha jo sok "hitetlent" magukkal visznek a sirba.
---------------------
Amit te analizalsz, az mar mind kovetkezmeny, nem igazan ok. Illetve, azok az ok-okozat-tovabbi okozat lancolat tagjai. Enszerintem naivsag elhinni, hogy mondjuk Izrael az igazi oka mindennek. Hany magyar lenne hajlando azert ongyilkos lenni, mert ilyen vagy olyan velemenye van azzal kapcsolatban, hogy a baskok Spanyolorszagban (mondjuk) igazsagtalanul vannak kezelve? Mert kb ez a viszony akarmelyik nem Izraellel hataros orszag nepenek Izraelhez. Tehat ezekben az orszagokban a felhaborodas kizarolag vallasi alapon lehet csak jelen. Es az az ami ugyesen letre lett hozva. Az ott elo palesztin arabok az egyetlenek, akiknek joguk lenne igazi felhaborodasra. A tobbiek viszont teljesen mas alapon cirkuszolnak.

Tehat aminek szemtanui vagyunk most, az nem mas, mint egy kozepkori analog vallasi teboly, amiben a muszlimok (most mar szerte a vilagon) elkezdtek azt hinni amit a keresztenyek a kozepkorban (Isten nekunk adta a vilagot).

Kozel keleten meg a feszultseget az tartja fenn, hogy amig a kis feudalis reteg 24 karatos arannyal bevont mesebeli palotakban lakik, addig a nep elviselhetetlen korulmenyek kozott kenyszerul elni. Oket meg elkuldtek Allah-hoz panaszkodni.
Es mivel egy alapjaban elmaradott neprol van szo, mennek is.
---------------------------
Az egeszben az a szomoru, hogy kozben a fejlett orszagok ezt valahogy nem latjak.
Keresik egymasban a hibat, utana persze mindenki Amerikat hibaztatja (igen, az Iraki haboru komolyan el lett kurva, na dehat a problema nem azzal kezdodott......kozel sem) es senki nem hajlando eszrevenni, hogy egy ilyen vallasi teboly, amely egy egymilliardos reteget erinthet, azt egeszen mashogy kellene kezelni mintahogy az kezelve van.

Gabor




Előzmény: Brutalis Harmonia (-)