Törölt nick Creative Commons License 2007.10.31 0 0 69
Alapvető tévedésben vagy.
Az, hogy te az állami nyugdíjrendszerbe mennyit fizettél be, senkit nem érdekel. Az állami nyugdíjad összegét kizárólag a nyugdíjazásod előtti x évben megszerzett kereseted határozza meg. Ugyanis ebben a rendszerben nincsenek egyéni számlák. A pénzből amit te befizetsz ma, abból kapja a szomszéd Juliska néni a nyugdíját.

A magánnyugdíj pénztárnál pedig minden egyes befizetett forintodat a te saját számládon tartják nyilván, ezek fogknak neked hozamot termelni. Amikor nyugdíjba mész, a pénztártól kapott nyugdíjad összege alapvetően függ attól, hogy mennyit fizettél be, és hogy a befizetéseidre a pénztár milyen hozamot tudott elérni.

Olyan, hogy a magánnyugdíjadra befizetett összeg egyszercsak elfogy, és nem kapsz tovább, olyan nincs. A nyugdíjazásodkor meglévő összegből - ha ezt a lehetőséget választod - a pénztár örökjáradékot fog számítani, vagyis amíg élsz, kapod ezt az összeget.
Másik lehetőséged, hogy a bentlévő pénzt egyben kéred. Ebben az esetben kapsz egyszer egy valag pénzt, amivel azt csinálsz amit akarsz, de a pénztártól nyugdíjat már soha nem fogsz kapni.
A harmadik lehetőség, hogy fix időre kérsz járadékot, pl 15 évre. Ekkor 15 évig kapsz egy x összeget, majd a 16.tól semmit.

Az viszont tény, hogy a minimálbérből befizetett mnyp tagdíj egy igen kis összegű magánnyugdíjt fog adni. Gondolj csak bele, idén havi 5240Ft-ot fizettél be...
Előzmény: Törölt nick (55)