Hraskó Gábor Creative Commons License 2007.11.01 0 0 5901

A "démon hajtotta hinta" nem biztos, hogy csak a rezonancia elvén működik, csak nekem a mozgás típusa miatt ez jutott rögtön eszembe. Ezt a kísérletet, amit videon most megörökítettem apám 10 éves korom körül csinálta meg nekem. Azért jó, mert ha nem ő csinálja, akkor lehet, hogy könnyen azt hittem volna, hogy boszorkányság. A tudatlanság könnyen az ezoterikus hit táptalaja lehet. Sok meglepő, nem várt jelenség van, aminek azonban néha egészen egyszerű naturalista magyarázata van.

 

A hinta esetén azonban lehet, hogy az úgynevezett parametrikus rezonancia jelenség is közrejátszik. Ez olyan eset, amikor csak egy inga van, és annak egy paraméterét periodikusan változtatjuk. Szokták például az inga felfüggesztési pontját ütögetni. De ez az az eset is, amikor a hintán ülve lábunkkal hajtjuk a hintát.

 

Valószínűleg a kétfajta rezonancia a széllel együtt okozza a hinta váratlan, de egy hozzáértő ember számára azért nem túlzottan szokatlan viselkedését. Azonban már egy ilyen hinta is épp elég bonyolult ahhoz, hogy matematikai képlettel pontosan le lehessen írni, hogy éppen mi történik. De attól még persze teljesen "természetes" hatásokkal magyarázható.

 

Íme egy model a parametrikus rezonanciára, konkrétan a "vertikálisan gerjesztett ingára":

 

http://monet.physik.unibas.ch/~elmer/pendulum/vpend.htm

 

A kis szimulátorhoz engedélyezni kell a Java futtatást. A gerjesztéshez az kell, hogy a legalsó paramétert (a felfüggesztési pont pöckölésének frekvenciáját) 0.9 Hz-ről 1.0 Hz-re változtassuk. Ez már egész hasonló lesz, mint az argentin hinta.

 

A kis házi ingámmal még nem sikerült ezt nekem ilyen szépen megcsinálni, de ha sikerül, akkor arról is lesz video.

Előzmény: Vágó István (5897)